ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη Άσαντ «βλέπουν» οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες

Νίκη Άσαντ «βλέπουν» οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών (BND) θεωρούν πλέον πιθανή την επικράτηση των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, μολονότι σε παλαιότερη ανάλυσή τους εκτιμούσαν ότι η αντιπολίτευση θα είχε ήδη νικήσει στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.


Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel, η BND χαρακτηρίζει το στρατό του συριακού καθεστώτος πιο ισχυρό από ποτέ και ικανό να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους.

Επικαλούμενο δηλώσεις τις οποίες έκανε ο επικεφαλής της BND, Γκέρχαρντ Σίντλερ, σε μυστική συνάντηση που είχε με πολιτικούς αξιωματούχους, υπεύθυνους για θέματα ασφαλείας, το περιοδικό αναφέρει ότι το καθεστώς Άσαντ, το οποίο πέρσι βρισκόταν σε επισφαλή θέση, έχει και πάλι οδική πρόσβαση ώστε να ανεφοδιάζει τα άρματα και τα αεροπλάνα του σε καύσιμα και τους στρατιώτες με όπλα, γεγονός που οδήγησε στην ανάκτηση της δύναμής του.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Σίντλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας να γνωρίσει νέες επιτυχίες στις επιχειρήσεις του.

Το 2012, ο κ. Σίντλερ εκτιμούσε ότι το συριακό καθεστώς επρόκειτο να καταρρεύσει στις αρχές του 2013. Η εκτίμηση αυτή βασιζόταν στην κατάσταση της επιμελητείας του στρατού και στον αυξανόμενο αριθμό των λιποτακτών, κυρίως δε στην αποστασία υψηλόβαθμων αξιωματικών.