ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία-Ερζεγοβίνη:Κατά των αφορολόγητων εισαγωγών από την Κροατία

Βοσνία-Ερζεγοβίνη:Κατά των αφορολόγητων εισαγωγών από την Κροατία

Η διαπραγματευτική ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης που διαχειρίζεται τα θέματα εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απέστειλε στο Συμβούλιο Υπουργών της βαλκανικής αυτής χώρας τη σύστασή της, στην οποία υπογραμμίζεται ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ένωσης να επιτρέπονται οι αφορολόγητες εισαγωγές από την Κροατία, μετά την 1η Ιουλίου (όταν η Κροατία θα ενταχθεί στην ΕΕ), δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Ντράγκισα Μέκιτς.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να υπογραφεί ένα συμπληρωματικό πρωτόκολλο στην ενδιάμεση συμφωνία εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο κ. Μέκιτς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 1, εξηγώντας ότι «αυτό (το πρωτόκολλο) αναφέρεται σε ορισμένες τεχνικές προσαρμογές που σχετίζονται με την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο βασικός 'κορμός' της συμφωνίας θα παραμείνει ως έχει».

«Στη σύσταση της διαπραγματευτικής ομάδας που εστάλη στο Συμβούλιο Υπουργών εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους απορρίπτουμε το αίτημα. Η σύσταση θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών» πρόσθεσε.

Πρόσφατα, όπως μετέδωσαν ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μίρκο Σάροβιτς δήλωσε ότι η χώρα δεν θα αποδεχθεί τη συνέχιση του καθεστώτος αφορολόγητων εισαγωγών από την Κροατία, όταν αυτή ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι- όπως είπε - μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τη Βοσνία και θα έπληττε το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

«Έχουμε μια ενδιάμεση συμφωνία εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που υλοποιούμε και σεβόμαστε, αλλά κάθε φορά που μια χώρα εντάσσεται στην Ε.Ε. (όπως η Κροατία), επιπλέον διαπραγματεύσεις και πρωτόκολλα πρέπει να υπογραφούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σάροβιτς αναφερόταν στην υπάρχουσα Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA) με την Κροατία, η οποία δεν θα ισχύει, όταν η Κροατία ενταχθεί στην ΕΕ.