ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ιταλοί καταργούν την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων

Οι Ιταλοί καταργούν την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων

Τέλος στην χρηματοδότηση των κομμάτων από τα ταμεία του ίδιου του κράτους βάζουν οι Ιταλοί. Την είδηση επικοινώνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

«Συμφωνήσαμε στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους θα πρέπει, τώρα, να ετοιμάσει την σχετική ρύθμιση στην οποία θα βασιστεί το σχέδιο νόμου», ήταν το μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού.

Το θέμα πέρασε από υπουργικό συμβούλιο όπου κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία. «Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δουλέψουμε για τον λεπτομερή καθορισμό του μέτρου», τόνισε ο υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο.

Ο 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας και πιθανότερος νέος υποψήφιος πρωθυπουργός από την κεντροαριστερά, Ματέο Ρέντσι από τη μεριά του είπε: «Εχω μιλήσει προσωπικά με τον Λέτα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς».

Η κίνηση αυτή της νέας ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού συνδέεται με μια σειρά σκανδάλων σπατάλης και υπεξαίρεσης κατά την τελευταία διετία, στα οποία ενεπλάκησαν στελέχη των μεγαλύτερων ιταλικών κομμάτων.

Για υπεξαιρέσεις είχε κατηγορηθεί ο πρώην ταμίας του κεντρώου κόμματος Μαργαρίτα, Λουίτζι Λούζι, ενώ σπατάλη δημοσίου χρήματος την χρήση κρατικών κονδυλίων για προσωπικές ανάγκες είχε καταγγελθεί στις περιφέρεις της Ρώμης, της Γένοβας και του Ρέτζιο Καλάμπρια.

Πρόκειται για περιορισμένη εξοικονόμηση πόρων: κατά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, το ιταλικό κράτος στήριξε τα πολιτικά κόμματα με 159 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό που η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει, για να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη, αγγίζει τα δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ, τονίζει η δημόσια τηλεόραση Rai.

Είναι, όμως, μια συμβολική κίνηση με την οποία ο πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα θέλει να δείξει ότι η πολιτική πρέπει να δώσει το παράδειγμα, στην ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή περίοδο που διέρχεται η χώρα.

Αναμένεται, τώρα, να εξακριβωθεί αν βάσει του νέου νόμου που πρόκειται να ετοιμάσει η ευρεία συμμαχία δυνάμεων η οποία στηρίζει την κυβέρνηση Λέτα (κεντροδεξιός Λαός της Ελευθερίας, κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και μετριοπαθές Κίνημα Πολιτών) θα αποφασιστεί η ολική κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, ή αν θα περισταλεί σημαντικά, ορίζοντας την παροχή μιας κάποιας στήριξης, μόνον βάσει αναλυτικά αποδεδειγμένων εξόδων.