ΚΟΣΜΟΣ

Ερωτήματα για τις υπηρεσίες ασφαλείας μετά τη δολοφονία του στρατιώτη

Ερωτήματα για τις υπηρεσίες ασφαλείας μετά τη δολοφονία του στρατιώτη

Αντιμέτωπες με πολλά ερωτήματα βρίσκονται οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας σχετικά με το αν θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα για να αποτρέψουν τη δολοφονία στρατιώτη που μαχαιρώθηκε στο Λονδίνο μετά τις πληροφορίες ότι οι δύο ύποπτοι δράστες ήταν γνωστοί στις μυστικές υπηρεσίες.

Οι δύο ύποπτοι, βρετανοί νιγηριανής καταγωγής 22 και 28 ετών, βρίσκονται υπό κράτηση σε νοσοκομεία του Λονδίνου, αφού πυροβολήθηκαν και συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές μετά τη δολοφονία του 25χρονου στρατιώτη, Λι Ρίγκμπι. Μέχρι στιγμής δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι αστυνομικοί έχουν επίσης υπό κράτηση έναν τρίτο άνδρα και μια γυναίκα, οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη αφού θεωρούνται ύποπτοι για συνωμοσία για τη διάπραξη φόνου.

Πηγή προσκείμενη στην έρευνα είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η βρετανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, MI5, είχε επίγνωση των υπόπτων εγείροντας ερωτήματα εάν θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι ώστε να αποφευχθεί η δολοφονία του στρατιώτη.

Όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή, ο ένας από τους δύο υπόπτους, ο Μάικλ Αντεμπολάγιο, ήταν γνωστό ότι μοίραζε φυλλάδια ριζοσπαστικού ισλαμικού περιεχομένου, αλλά δεν θεωρείτο ότι αποτελούσε απειλή.

Ο Άντζεμ Τσόντρι, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ισλαμιστές ηγέτες στη Βρετανία, δήλωσε στο Reuters ότι ο Αντεμολάγιο ήταν γνωστός στη μουσουλμανική κοινότητα ως Μουτζαχίντ, που σημαίνει «μαχητής».

«Συνήθιζε να συμμετέχει σε ορισμένες διαδηλώσεις και δραστηριότητες που κάναμε στο παρελθόν», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν τον είχε συναντήσει τα τελευταία δύο χρόνια λέγοντας: «Φαινόταν φιλήσυχος και απλός. Δεν νομίζω ότι έχω λόγο να πιστεύω πως θα έπραττε κάτι βίαιο».

O πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι κοινοβουλευτική επιτροπή θα διεξαγάγει έρευνα σχετικά με τον ρόλο των υπηρεσιών ασφαλείας στην υπόθεση.

«Οι λόρδοι και οι βουλευτές θα πραγματοποιήσουν μία ενδελεχή έρευνα σχετικά με το τι γνώριζαν οι υπηρεσίες ασφαλείας αλλά έχει δει εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας να εξηγούν πόσο δύσκολο είναι σε μία ελεύθερη κοινωνία να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τους πάντες», δήλωσε ο υπουργός Κοινοτήτων Έρικ Πίκλς.