ΚΟΣΜΟΣ

Δημοτικές εκλογές στην Ιταλία

Δημοτικές εκλογές στην Ιταλία

Το νέο τους δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να εκλέξουν σήμερα και αύριο επτακόσιοι δεκαοκτώ ιταλικοί δήμοι.

Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα το πρωί στις οκτώ και τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις δέκα το βράδυ. Οι έχοντες δικαίωμα ψήφου θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και αύριο, από τις επτά το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι.

Στις μεγαλύτερες πόλεις που καλούνται να ανανεώσουν το δημοτικό τους συμβούλιο συμπεριλαμβάνονται η Ρώμη, η Αγκόνα, η Πίζα, η Σιένα, η Βιτσέντσα και η Μπρέσια.

Στα αστικά κέντρα που ξεπερνούν τους 15.000 κατοίκους, σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν λάβει ποσοστό υψηλότερο από το 50% των ψήφων, πρόκειται να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος σε δυο εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον των πολιτικών παρατηρητών επικεντρώνεται στην Ρώμη, όπου, σε σύνολο δεκαεννέα υποψηφίων, τέσσερα είναι τα «ισχυρά ονόματα»: ο χειρουργός Ινιάτσιο Μαρίνο, υποψήφιος των κομμάτων της κεντροαριστεράς, ο εξερχόμενος δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο, του «Λαού της Ελευθερίας», ο υποψήφιος του κινήματος «Πέντε Αστέρων» Μαρτσέλο Ντε Βίτο και ο επιχειρηματίας 'Αλφιο Μαρκίνι, που κατεβαίνει στις εκλογές με αυτόνομο συνδυασμό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στον δεύτερο γύρο αναμένεται να αναμετρηθούν ο Μαρίνο και ο Αλεμάνο. Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει όμως ότι, δεδομένης και της χαμηλής συμμετοχής των ψηφοφόρων στις τελευταίες συγκεντρώσεις των υποψηφίων, θεωρείται πιθανό να σημειωθεί αύξηση του ποσοστού αποχής.

Είναι το πρώτο πολιτικό τεστ μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν είχε υπερισχύσει, με μικρή διαφορά, η κεντροαριστερή συμμαχία. Σήμερα η κατάσταση έχει ανατραπεί και, σύμφωνα με τα γκάλοπ, στην πρόθεση ψήφου προβάδισμα δυο με τριών ποσοστιαίων μονάδων εξασφαλίζει η συμμαχία με επικεφαλής τον "Λαό της Ελευθερίας" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τόσο ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσαν τέλος ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν θα επηρεάσει το μέλλον της πολυκομματικής κυβέρνησης συνεργασίας.