ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάτσει στο σκαμνί η Λαγκάρντ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάτσει στο σκαμνί η Λαγκάρντ

Δεν την απάλλαξε εντελώς η γαλλική Δικαιοσύνη από τις ευθύνες του σκανδάλου Ταπί

Θα συνεχίσει να ζει με τον εφιάλτη της άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος της η Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με το σκάνδαλο πώλησης της Adidas στον επιχειρηματία Μπερνάρντ Ταπί.

Η απόφαση των δικαστικών αρχών της Γαλλίας την έθεσε σε καθεστώς "συνεπικουρούμενου μάρτυρα" επιλέγοντας μία μέση λύση μέχρι να αναπτυχθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Όπως επεσήμαναν νομικοί κύκλοι που γνωρίζουν το γαλλικό σύστημα, με το ειδικό αυτό καθεστώς, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ναι μεν δε διώκεται σήμερα, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει κατά την εξέλιξη της δίκης, σε περίπτωση που αποδειχθεί εμπλοκή της. Προς το παρόν πάντως, μπορεί να ασκεί κανονικά τα καθήκοντα της, δίχως να έχει προβλήματα με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει και το οποίο θα τίθονταν εν αμφιβόλω σε περίπτωση που της είχε ήδη ασκηθεί δίωξη.

Η υπόθεση Ταπί πάντως, αναμένεται να προκαλέσει ακόμα πολλά επεισόδια στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, καθώς η απόφαση της Λαγκάρντ την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών να ορίσει ιδιωτική διαιτησία στη διαμάχη του επιχειρηματία Μπερνάρντ Ταπί εναντίον της Credit Lyonnais για την πώληση της πασίγνωστης εταιρίας αθλητικών ειδών κρύβει και πολιτικές προεκτάσεις, με τον Ταπί να είναι χρηματοδότης της καμπάνιας του Νικολά Σαρκοζί. Υπολογίζεται πως το όφελος του μάλιστα από την απόφαση της Λαγκάρντ, ήταν περισσότερα από 285 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που άλλοτε υπουργός της Γαλλίας δηλώνει πως λειτούργησε πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του γαλλικού Δημοσίου και το νόμο.