ΚΟΣΜΟΣ

Ο πύραυλος πλήττει με ακρίβεια το στόχο

Ο πύραυλος πλήττει με ακρίβεια το στόχο

Η Ινδία πραγματοποίησε επιτυχώς τις δοκιμές της θαλάσσιας εκδοχής του πυραύλου τύπου Κρουζ BrahMos. Σχετική δήλωση έκανε σήμερα το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας.

Ο πύραυλος BrahMos μπορεί να χτυπά στόχους σε απόσταση 290 χλμ, συμπεριλαμβανομένων και των επίγειων στόχων ευρισκόμενων σε ύψος μέχρι 10 μ. πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Με το BrahMos ήδη είναι εξοπλισμένος ο στρατός ξηράς της Ινδίας, με αυτόν είναι επίσης εξοπλισμένα τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. Το Μάρτιο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η εκτόξευση της υποβρύχιας εκδοχής του πυραύλου τύπου Κρουζ BrahMos. Κατά τη διάρκεια του έτους πρέπει να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές του πυραύλου αέρος-εδάφους.

Οι δοκιμές του πυραύλου θαλάσσιας εκδοχής πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των σύνθετων δοκιμών οπλισμού, εγκατεστημένου στη φρεγάτα Tarkash, η οποία κατασκευάστηκε στη Ρωσία. Τα σκάφη του σχεδίου 11356, στο οποίο ανήκει και το Tarkash, προορίζονται για πολεμικές επιχειρήσεις σε ωκεανούς και θαλάσσιες περιοχές, αυτόνομα είτε μαζί με άλλα σκάφη ως συνοδευτικό σκάφος. Οι μαχητικές του ικανότητες επιτρέπουν να πραγματοποιεί αναζήτηση και καταστροφή των υποβρυχίων του αντιπάλου, να πραγματοποιεί αντιαεροπορική και ανθυποβρυχιακή άμυνα, όπως επίσης να καταπολεμά άλλα σκάφη προστατεύοντας τα πολεμικά πλοία στη θάλασσα, να υποστηρίζει τα στρατεύματα ξηράς και να εξασφαλίζει την αποβίβαση των πεζοναυτών.

Με τους πυραύλους BrahMos θα εξοπλιστούν και οι τρεις φρεγάτες που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία - Tarkash, Teg και Trikand. Τα πρώτα δύο σκάφη έχουν ήδη ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας. Η άφιξη του Trikand από το Καλίνινγκραντ αναμένεται σύντομα. Η εμφάνισή τους στο Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας καλείται να αυξήσει σημαντικά την επιθετική του δύναμη. Επίσης, με τους πυραύλους BrahMos προγραμματίζεται να εξοπλιστούν και άλλα ινδικά πολεμικά σκάφη.