ΚΟΣΜΟΣ

Μεταλλωρύχοι πυρπόλησαν και λεηλάτησαν δημόσια κτίρια

Μεταλλωρύχοι πυρπόλησαν και λεηλάτησαν δημόσια κτίρια

Εκατοντάδες εποχιακοί εργάτες στα μεταλλωρυχεία της Ζουέρατ, στη Μαυριτανία, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία με αίτημα την αύξηση των ημερομίσθιων τους, πυρπόλησαν σήμερα πολλά δημόσια κτίρια κατά τη διάρκεια διαδήλωσής τους στην πόλη.


Στη διάρκεια της διαδήλωσής τους οι εποχικοί εργάτες, που πραγματοποιούν επ' αόριστον απεργία από την περασμένη Κυριακή, πυρπόλησαν την έδρα του κυβερνείου και μία ιδιωτική εταιρεία, καθώς και πολλά αυτοκίνητα, ενώ λεηλάτησαν τα τοπικά γραφεία της κρατικής ραδιοφωνίας.

Οι διαδηλωτές αξιώνουν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις απέναντί τους, τις οποίες κατ' αυτούς είχε υιοθετήσει και ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Άμπντελ Αζίζ.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τους εργοδότες τους, που είναι υπεργολάβοι συμβεβλημένοι με την Εθνική Εταιρεία Βιομηχανίας και Ορυχείων (SNIM), που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ορυχείο σιδήρου της χώρας, ότι «τους εξαπάτησαν και ότι αρνήθηκαν οποιαδήποτε λύση στα προβλήματά τους».

Επίσης κατηγορούν τη SNIM ως συνένοχο των υπεργολάβων.

Οι απεργοί της SNIM, που έχουν εξαγγείλει επ' αόριστον κινητοποιήσεις, αποφάσισαν σήμερα «να απευθυνθούν στην τοπική διοίκηση προκειμένου να την αναγκάσουν να συνεργασθεί μαζί τους στην εξεύρεση μίας λύσης στα προβλήματά τους».

Ο στρατός επενέβη για να επαναφέρει την τάξη στην πόλη.

Πάντως, η απεργία των εποχιακών εργατών δεν έχει επηρεάσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες της SNIM, της οποίας οι μόνιμοι υπάλληλοι εξακολουθούν να εργάζονται.