ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή:Συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία για δωρεάν παιδεία

Χιλή:Συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία για δωρεάν παιδεία

Μια διαδήλωση φοιτητών στην Χιλή που ζητούσαν την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να υπάρχει δωρεάν και ποιοτική παιδεία κατέληξε σήμερα σε συγκρούσεις με την αστυνομία στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας Σαντιάγο.

Η διεξαγωγή της πορείας, η οποία είχε διοργανωθεί από την Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής (Confech), η οποία συσπειρώνει τα κύρια πανεπιστήμια της χώρας, είχε επιτραπεί από την αστυνομία, αλλά από την διαδρομή που θα ακολουθούσε είχε αποκλειστεί η κύρια λεωφόρος της πρωτεύουσας, η Αλαμέντα, η οποία περνάει μπροστά από την έδρα της προεδρίας της χώρας. Περίπου 2.000 φοιτητές, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, 600 σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν σε πλατεία του Σαντιάγο για να ζητήσουν την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι ταραχές προκλήθηκαν όταν η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση των φοιτητών που πραγματοποιούσαν την πορεία στην Αλαμέντα και έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον τους. «Θέλουν να μην φανεί η κινητοποίησή μας για να κρύψουν την αποτυχία της κυβέρνησης», διαμαρτυρήθηκε στο Twitter ο Άντρες Φιελμπάουμ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής.

Οι φοιτητές στην Χιλή έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 πορείες από το 2011 ζητώντας από την κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα -του πρώτου δεξιού προέδρου μετά το τέλος της δικτατορίας, το 1990- την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο είναι ακριβό και ανεπαρκές, σύμφωνα με τους ίδιους. Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο ευνοεί την ιδιωτική εκπαίδευση, το έχει κληρονομήσει η χώρα από την δικτατορία του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Η κυβέρνηση παρουσίασε διάφορα νομοσχέδια για το πανεπιστημιακό σύστημα, που προβλέπουν κυρίως να μειωθεί το κόστος των φοιτητικών δανείων, αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα. Η δωρεάν παιδεία αποτελεί ήδη μέρος του προεκλογικού προγράμματος της πρώην προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου στην χώρα.