ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνάντηση Κούρδου ηγέτη με τον Στέφαν Φούλε

Τουρκία: Συνάντηση Κούρδου ηγέτη με τον Στέφαν Φούλε

Ο πρόεδρος του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Σελαχαντίν Ντεμιρτάς- Selahattin Demirtaş, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «Αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαιρετική κατάσταση της εξέλιξης αυτής και το θετικό αντίκτυπο που έχει όλη αυτή η διαδικασία στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας».

Ο Demirtaş τόνισε την θετική και ισχυρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος και της διατήρησης σταθερής στάσης στο πρόβλημα, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι για την Τουρκία, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον εκδημοκρατισμό με την ενθάρρυνση του νέου συντάγματος και την υποστήριξη προς την κατεύθυνση αυτή από την ΕΕ.

Ο Stefan Füle τόνισε ότι η ειρηνευτική διαδικασία, το νέο Σύνταγμα και οι νέες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την Τουρκία και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις προσθέτοντας:

«υποστηρίζουμε σταθερά την ειρηνευτική διαδικασία, τον τερματισμό της τρομοκρατίας που θα επιτρέψει στη λύση του κουρδικού ζητήματος και θα φέρει την ειρήνη και την ευημερία στην νοτιοανατολική Τουρκία», είπε.