ΚΟΣΜΟΣ

Σερφάρουν στο διαδίκτυο με την ταυτότητα του Μπαράκ Ομπάμα

Σερφάρουν στο διαδίκτυο με την ταυτότητα του Μπαράκ Ομπάμα

Ένας ιδιοκτήτης ίντερνετ καφέ πλαστογράφησε μια ταυτότητα στο όνομα του ηγέτη των ΗΠΑ, για να βοηθήσει όσους δεν έχουν ακόμα λογαριασμό για να μπουν στο διαδίκτυο.

Η κάρτα διαθέτει φωτογραφία του Ομπάμα, παραθέτει τη σωστή ημερομηνία γενεθλίων του και δίνει τη διεύθυνση του ως "Λευκός Οίκος, 1600 Pennsylvania Avenue, Washington DC", ενώ στην εθνικότητα αναφέρει "Κενυάτης".

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για έλεγχο του διαδικτύου, το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας απαιτεί από τα ίντερνετ καφέ να καταχωρούν τους αριθμούς ταυτότητας των χρηστών, πριν συνδεθούν.

Ο διευθυντής του καταστήματος στο Jinan, στην πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Shandong, βρήκε μια ταυτότητα που έχασε κάποιος το 2010 και εκτύπωσε πάνω της τα προσωπικά στοιχεία του Ομπάμα. Με αυτόν τον τρόπο έδινε στους πελάτες που δεν είχαν δική τους ταυτότητα - όπως οι έφηβοι - εύκολη πρόσβαση στο ίντερνετ.

Η αστυνομία τρόμαξε όταν είδε την ταυτότητα κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας την περασμένη εβδομάδα και ο ιδιοκτήτης που παρουσιάστηκε μόνο με το επώνυμο Guo, έλαβε μια απροσδιόριστη "τιμωρία".

Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, όταν κάποιος κάνει χρήση πλαστής ταυτότητας μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο έως 1.000 γιουάν (160 δολάρια) ή 10 ημέρες κράτησης από την αστυνομία.

Η ταυτότητα πάντως επιστράφηκε στο νόμιμο κάτοχό της, που ονομάζεται Wang και ζει στο Jinan και όχι στις ΗΠΑ.