ΚΟΣΜΟΣ

Παραμένει η εκτέλεση δια λιθοβολισμού στο Ιράν

Παραμένει η εκτέλεση δια λιθοβολισμού στο Ιράν

Διατηρείται στο νέο ποινικό κώδικα του Ιράν η ποινή του θανάτου δια λιθοβολισμού, ωστόσο, θα μπορεί ο δικαστής να αποφασίζει η ποινή να εκτελείται διαφορετικά.

Σύμφωνα με το άρθρο 225 του αναθεωρημένου ποινικού κώδικα, ο δικαστής μπορεί να αλλάξει τον τρόπο της εκτέλεσης ενός καταδικασμένου "αν δεν υπάρχει η δυνατότητα λιθοβολισμού". Ο επικεφαλής της δικαστικής αρχής θα πρέπει να επικυρώσει όμως την απόφαση.

Η αναθεώρηση αυτού του άρθρου, η οποία εξεταζόταν εδώ και πολλά χρόνια, επικρίθηκε από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ειδικός εισηγητής για το Ιράν, ο Άχμεντ Σαχίντ, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2012 πως η αναθεώρηση δεν εμποδίζει ένα δικαστή να εφαρμόσει την ποινή.

Ο ιρανικός ποινικός κώδικας τροποποιήθηκε μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 για να περιλάβει κυρίως τις ποινές του λιθοβολισμού, της μαστίγωσης και του ακρωτηριασμού. Όμως ο λιθοβολισμός εφαρμόσθηκε περιορισμένα στο Ιράν, όπου ανέκαθεν αμφισβητούνταν ακόμη και στους ίδιους τους κόλπους του καθεστώτος. Δεν υπάρχει επίσημος αριθμός, όμως η Διεθνής Επιτροπή κατά του λιθοβολισμού έχει αναφέρει περίπου 150 περιπτώσεις από το 1980 ως το 2010.

Η τελευταία περίπτωση ήταν το Μάρτιο του 2009, όταν ένας άνδρας λιθοβολήθηκε για μοιχεία στην πόλη Ραστ (βόρειο Ιράν). Οι καταδικασμένοι, το σώμα των οποίων είναι εν μέρει θαμμένο —ως τη μέση οι άνδρες και ως τους ώμους οι γυναίκες— σώζουν τη ζωή τους αν καταφέρουν να απελευθερωθούν.