ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο γύρω από την εκτέλεση συνεργού του Ταμερλάν Τσαρνάεφ

Μυστήριο γύρω από την εκτέλεση συνεργού του Ταμερλάν Τσαρνάεφ

Νέα στοιχεία προκύπτουν για την υπόθεση του 27χρονου Τσετσένου Ιμπραγκίμ Τομπάσεφ, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ομοσπονδιακού πράκτορα στο διαμέρισμά του στο Ορλάντο κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του από το FBI για τη συμμετοχή του σε παλαιότερη τριπλή δολοφονία μαζί με τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ, τον μεγαλύτερο από τα αδέλφια που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν και εκτέλεσαν την επίθεση στις 15 Απριλίου κατά τον μαραθώνιο της Βοστώνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές που υπήρξαν, σχετικά με τον θάνατο του υπόπτου, οι πράκτορές του FBI τον πυροβόλησαν, καθώς αυτός προσπαθούσε να επιτεθεί σε έναν από τους ανακριτές του. Το FBI δεν είχε σχολιάσει επίσημα την εξέλιξη της υπόθεσης αλλά οι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας, είχαν ισχυριστεί ότι ο νεαρός άνδρας απείλησε με ένα μαχαίρι και προσπάθησε να αρπάξει το όπλο ενός πράκτορα του FBI.

Λίγο πριν το θάνατό του, είχε ομολογήσει τη συμμετοχή του σε τριπλή δολοφονία, το Σεπτέμβριο του 2011 μαζί με τον Ταμερλάνο Τσαρνάεφ τον μεγαλύτερο από τα αδέλφια που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν και εκτέλεσαν την επίθεση στις 15 Απριλίου κατά τον μαραθώνιο της Βοστόνης.
Μετά τον θάνατο του Τομπάσεφ, ο πατέρας του σε συνέντευξη σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, είχε αμφισβητήσει την εκδοχή της αστυνομίας. «Πώς θα μπορούσε να επιτεθεί σε ένα συγκεκριμένο πράκτορα με ένα μαχαίρι, ενώ ήταν πέντε ή έξι αστυνομικού στο σπίτι;» είχε πει.

Τώρα δύο πράκτορες του FBI, μιλώντας στην Washington Post, έρχονται να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό του πατέρα, δηλώνοντας ότι ο ύποπτος ήταν άοπλος. Σύμφωνα μάλιστα με μια εκδοχή των γεγονότων, ο Τομπάσεφ κατά τη διάρκεια της ανάκρισης έμεινε με έναν μόνο πράκτορα του FBI και από κει και πέρα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς συνέβη.