ΚΟΣΜΟΣ

Τζον Άλεν: Θα χρειαστούν περισσότεροι αμερικάνοι στο Αφγανιστάν

Τζον Άλεν: Θα χρειαστούν περισσότεροι αμερικάνοι στο Αφγανιστάν

Ο πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν επισημαίνει σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αφήσουν στη χώρα αυτή περισσότερους στρατιώτες μετά το 2014 από αυτούς που προβλέπεται, ώστε να βοηθήσουν στη συγκρότηση των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στην έκθεση την οποία συνυπογράφει η υφυπουργός Άμυνας Μισέλ Φλουρνόι, τρίτη στην ιεραρχία του Πενταγώνου, ο απόστρατος στρατηγός Τζον Άλεν, ο οποίος ηγήθηκε των δυνάμεων του ΝΑΤΟ επί ενάμιση χρόνο στο Αφγανιστάν, υποστηρίζει την ανάπτυξη μιας δύναμης για δύο έως τρία χρόνια μετά το 2014.

Το ΝΑΤΟ όρισε τα τέλη του 2014 για την αποχώρηση της διεθνούς του δύναμης από το Αφγανιστάν (ISAF) που αριθμεί 100.000 στρατιώτες, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι Αμερικανοί.

Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει την πρόθεσή της να διατηρήσει αμερικανούς στρατιώτες στο αφγανικό έδαφος μετά το 2014 με την προϋπόθεση ότι η Καμπούλ θα δεχτεί να τους χορηγήσει νομική ασυλία.

Πριν εγκαταλείψει τη θέση του τον Φεβρουάριο, ο Τζον Άλεν είχε προτείνει την παραμονή 13.600 αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν μετά το 2014.

"Για δύο με τρία χρόνια μετά το 2014 οι ΗΠΑ ίσως πρέπει να διατηρήσουν μια δύναμη αρκετών χιλιάδων ανδρών για να βοηθήσουν τους Αφγανούς να συγκροτήσουν την αεροπορική τους δύναμη, τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και άλλους τομείς όπως ιατρικούς, πληροφοριών, αποναρκοθέτησης".