ΚΟΣΜΟΣ

Στηρίζει τους διαδηλωτές στην Τουρκία ο Σουηδός Πρωθυπουργός

Στηρίζει τους διαδηλωτές στην Τουρκία ο Σουηδός Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να εισακουσθεί το αίτημα των διαδηλωτών στην Τουρκία για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.


«Θα ανταποκρινόμαστε πάντα θετικά όταν ασκούνται πιέσεις για μεγαλύτερη ελευθεροτυπία και μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση μιας φιλελευθεροποίησης», απάντησε ο Ράινφελτ σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις διαδηλώσεις στην Τουρκία.

«Αν ασκούνται πιέσεις για περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε αυτήν την μουσουλμανική χώρα, πιστεύω ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι να ανταποκριθούμε θετικά και ελπίζουμε ότι οι ηγέτες στην Τουρκία θα το εκλάβουν αυτό γι' αυτό που είναι, δηλαδή μια ελπίδα για να καταλήξουν σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Σουηδός Πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι η Σουηδία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο, έχει επανειλημμένα τονίσει στην Άγκυρα την ανάγκη να σημειώσει πρόοδο στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μάλιστα, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Στοκχόλμη ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο Ράινφελτ του είχε ζητήσει η Τουρκία να περιορίσει τον ορισμό του εγκλήματος της «τρομοκρατίας», υπογραμμίζοντας ότι «πολλοί δημοσιογράφοι» κρατούνταν γι' αυτόν τον λόγο.