ΚΟΣΜΟΣ

Η υπόθεση Μαγκνίτσκι και οι ΜΚΟ στην ατζέντα της συνόδου Ρωσίας-ΕΕ

Η υπόθεση Μαγκνίτσκι και οι ΜΚΟ στην ατζέντα της συνόδου Ρωσίας-ΕΕ

Ο θάνατος στη φυλακή του νομικού Σεργκέι Μαγκνίτσκι και ο διωγμός εναντίον μη κυβερνητικών οργανώσεων που αναγκάζονται να εντάσσονται σε έναν κατάλογο «ξένων πρακτόρων» επρόκειτο να απασχολήσουν τη σύνοδο Ρωσίας-ΕΕ, είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Θα ρωτήσουμε γιατί τέθηκε στο αρχείο μια υπόθεση όπως αυτή του Σεργκέι Μαγκνίτσι, που πέθανε ενώ ήταν προφυλακισμένος πριν από τρία χρόνια» και γιατί «ουδείς διώχθηκε για το έγκλημα αυτό», παρότι υπήρξε μια μεταθανάτια δίκη, δήλωσε η Άστον κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο Ιντερφάξ.

«Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για μια σειρά νέων νόμων με βάση τους οποίους η δράση της κοινωνίας των πολιτών και τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα εναντίον πολυάριθμων (μη κυβερνητικών) οργανώσεων», είπε επίσης η Άστον.

«Γνωρίζω ότι ρωσικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δεν συμφωνούν να τους προσάπτεται ο ταπεινωτικός χαρακτηρισμός των «ξένων πρακτόρων», όταν αυτές (οι ΜΚΟ) δεν είναι», πρόσθεσε η Άστον.