ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δύο επιβεβαιωμένοι νεκροί στις διαδηλώσεις

Τουρκία: Δύο επιβεβαιωμένοι νεκροί στις διαδηλώσεις

Ένας 20χρονος, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης και ένας 22χρονος, μέλος της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι τα δύο επιβεβαιωμένα θύματα, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των οργισμένων διαδηλώσεων στην Τουρκία.


Ο 22χρονος άνδρας εξέπνευσε τη Δευτέρα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, όταν δέχτηκε σφαίρα στη διάρκεια διαδήλωσης στη νότια επαρχία Χατάι. «Ο Αμπντουλάχ Κομέρτ τραυματίστηκε σοβαρά (...) από τα πυρά ατόμου που δεν έχει αναγνωριστεί» μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Σύμφωνα με τον βουλευτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Χασάν Ακγκόλ, τον οποίο επικαλείται το NTV, ο Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ο πρώτος νεαρός έχασε τη ζωή του στην Κωνσταντινούπολη, όταν ένα αυτοκίνητο πέρασε μέσα από ομάδα διαδηλωτών παρά τις προειδοποιήσεις και τον παρέσυρε. Για τον Μεχμέτ Αϊβαλίτας εκτός από την οργάνωσή του SODAP, ανακοίνωσε εξέδωσε και η ομάδα χάκερς RedHack, της οποίας φέρεται να ήταν επίσης μέλος. Η ομάδα χάκερς υπονοεί ότι ο θάνατος του 20χρονου οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν την ζωή τους οι δύο διαδηλωτές, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Προς στήριξη των διαδηλώσεων, η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίου Τομέα (KESK) κήρυξε 48ωρη απεργία για την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Ιουνίου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν για δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας. Παράλληλα, εντείνονται οι διεργασίες για να πάρουν ανάλογη απόφαση σωματεία και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πριν αναχωρήσει για την επίσκεψή του σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, ότι οι διαδηλωτές που υποκινούνται από αντικυβερνητικές οργανώσεις και έχουν προκαλέσει τις πιο έντονες ταραχές στην Τουρκία εδώ και χρόνια βαδίζουν «χέρι-χέρι με την τρομοκρατία».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Γκιουλ σε πιο ήπιους τόνους, υπενθύμισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο για τις εκλογές, καθώς και ότι έχουν ληφθεί τα «απαραίτητα μηνύματα».

Οι αναταραχές προκάλεσαν επίσης βαρύ πλήγμα στην τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες είχαν ανθίσει υπό την προεδρία Ερντογάν. Οι μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 10% και η λίρα έπεσε τη Δευτέρα στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 16 μήνες.