ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ενοχλημένος ο Νταβούτογλου από τη στάση των ΗΠΑ

Τουρκία: Ενοχλημένος ο Νταβούτογλου από τη στάση των ΗΠΑ

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τα σχόλια της Ουάσινγκτον για τις διαδηλώσεις στην Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν είναι δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας» φέρεται να δήλωσε ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αντιμετώπισε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και έξι ημέρες ως «ασυνήθιστη κατάσταση», σημειώνοντας ότι παρόμοιες κινητοποιήσεις έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το 2011 στις ΗΠΑ από το κίνημα Occupy Wall Street.

Ο Νταβούτογλου ενημέρωσε επίσης τον Κέρι ότι διεξάγεται ήδη έρευνα για την ενδεχόμενη χρήση υπερβολικής βίας από την τουρκική αστυνομία.

Την Παρασκευή η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι είχε εκφράσει την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για "το μεγάλο αριθμό τραυματιών" από την αστυνομική επέμβαση στην Κωνσταντινούπολη και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης και των συναθροίσεων. Την Δευτέρα, ο ίδιος ο Κέρι καταδίκασε την "υπερβολική" χρήση βίας από την αστυνομία και είπε ότι ελπίζει να γίνει μια πλήρης έρευνα για τα επεισόδια.