ΚΟΣΜΟΣ

Λίον Πανέτα: Ο «πληροφοριοδότης» για το σενάριο του Zero Dark Thirty

Λίον Πανέτα: Ο «πληροφοριοδότης» για το σενάριο του Zero Dark Thirty

Τον πρώην διευθυντή της CIA, Λίον Πανέτα, υποδεικνύει η έρευνα της γενικής επιθεώρησης του Πενταγώνου, ως τον άνθρωπο που έδωσε στον σεναριογράφο του «Zero Dark Thirty» άκρως απόρρητες πληροφορίες για την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Πενταγώνου, ο Πανέτα, τότε επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών πριν γίνει υπουργός Άμυνας -θέση από την οποία αποχώρησε τον Φεβρουάριο- αποκάλυψε άκρως εμπιστευτικές λεπτομέρειες για την επιχείρηση εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν, στη διάρκεια τελετής που διοργανώθηκε στην έδρα της CIA προς τιμήν όσων μετείχαν στην επιχείρηση αυτή.

Η προκαταρκτική έκθεση της γενικής επιθεώρησης του Πενταγώνου δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, αλλά περιήλθε στην κατοχή του Προγράμματος Κυβερνητικής Εποπτείας (Pogo), ενός ανεξάρτητου παρατηρητηρίου στις ΗΠΑ που ερευνά και δημοσιοποιεί υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης στην κυβέρνηση, τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, το Κογκρέσο και τους συνεργαζόμενους με την κυβέρνηση φορείς.

Στην τελετή ήταν παρών και ο Μαρκ Μπόαλ, ο σεναριογράφος του «Zero Dark Thirty», σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του Pogo.

«Κατά την τελετή απονομής των βραβείων, ο διευθυντής Πανέτα εξήρε κυρίως την ενότητα η οποία συνέβαλε στην επιτυχία της αποστολής που φέρει την ονομασία αυτού που ηγείτο των επιτόπιων επιχειρήσεων», σημειώνει η έκθεση η οποία επικαλείται επίσης και άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες που αποκάλυψε ο Πανέτα σε αυτή την εκδήλωση.

Η έρευνα της γενικής επιθεώρησης διεξήχθη ύστερα από σχετικό αίτημα Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Πίτερ Κινγκ, τότε προέδρου της επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο βουλευτής κατηγορούσε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι επεδίωκε να προβάλει την μεγαλύτερη επιτυχία της εξωτερικής της πολιτικής -την εξόντωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα- μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, στην οποία ο Μπαράκ Ομπάμα διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που αποκαλύπτει το Pogo, ωστόσο εκπρόσωπος της γενικής επιθεώρησης δήλωσε ότι οι υπηρεσίες αυτές συνεχίζουν να εργάζονται επί της έρευνας.