ΚΟΣΜΟΣ

Γκρεμίζει την εκκλησία της Αγίας Τριάδας ο Ερντογάν!

Γκρεμίζει την εκκλησία της Αγίας Τριάδας ο Ερντογάν!

Σε ομιλία που έκανε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν λίγο πριν φύγει από την Τουρκία για την περιοδεία του στην Bόρειο Αφρική αποκάλυψε ότι ένας από τους κύριους λόγους που επιμένει να αναγείρει μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος στην πλατεία Ταξίμ είναι να «εξαφανίσει» την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας που δεσπόζει με τα δύο μεγάλα καμπαναριά της τα οποία δίνουν μια άλλη όψη στην περιοχή.

Tο οίκημα και το οικόπεδο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας,τα οποία ανήκουν στο βακούφι του ελληνικού νοσοκομείου του Balikli, όπως διαβάζουμε στο defencenet.

Επίσης υπάρχουν στην εν λόγω πλατεία καταστήματα τα οποία πρόκειται να κατεδαφιστούν και ανήκουν επίσης στο ελληνικό βακούφι αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα έσοδα της ελληνορθόδοξης κοινότητας.

Τυχόν κατεδάφιση τους θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την ήδη προβληματική οικονομία της εκκλησίας.

Το όλο θέμα χρήζει άμεσης παρέμβασης από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς η πρόθεση του Ερντογάν μεγάλη πρόκληση και θα πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις τόσο από ελληνικής όσο και από ευρωπαϊκής πλευράς για να διασωθεί το ιστορικό αυτό κτίσμα που είναι ότι απέμεινε από την άλλοτε ακμάζουσα ελληνική ομογένεια που κυριαρχούσε στην περιοχή.