ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας εγκαταλείπει τον Τζούλιαν Ασάνζ

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας εγκαταλείπει τον Τζούλιαν Ασάνζ

Η αυστραλιανή κυβέρνηση «δεν πρόκειται να δαπανήσει άλλα χρήματα» για τον Τζούλιαν Ασάνζ, ούτε να ασχοληθεί με μια υπόθεση, που «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Μπομπ Καρ.


Αυτή τη στιγμή εκδικάζεται στις ΗΠΑ η υπόθεση του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος παρέδωσε στο WikiLeaks χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά έγγραφα. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο Ασάνζ συνωμότησε με τον στρατιώτη Μάνινγκ για την υποκλοπή απόρρητων πληροφοριών, διαφωτίζοντάς τον κυρίως, πως να ερευνά ανώνυμα το SIPRNET (μία κλειστή πηγή πληροφοριών).

Ο Μπομπ Καρ διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας «νίπτει τας χείρας της» όσον αφορά την υπόθεση αυτή, η οποία «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας». Ευθέως, τόνισε, ότι «δεν πρόκειται να δαπανηθούν άλλα χρήματα για τον κ. Ασάνζ. Έχουν ήδη δαπανηθεί αρκετά για τα ενδιαφέροντα του συγκεκριμένου προσώπου. Μέχρι εδώ».

Εν τω μεταξύ, ο τραπεζικός οργανισμός Bank of America απέρριψε την κατάθεση ύψους 25.000 δολαρίων, «Βραβείο Θάρρους» (Courage Award) της Γιαπωνέζας μουσικού Γιόκο Όνο, στον Ασάνζ -βραβείο που απονέμει κάθε χρόνο σε άτομα που, κατά τη γνώμη της, διακρίθηκαν για τη γενναιότητά τους. Στον Ασάνζ, το απένειμε, είπε, για «το γενναίο βήμα που έκανε να επιστρέψει στο κοινό αυτό που του ανήκε».