ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Απεργία στα ταχυδρομεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Πορτογαλία: Απεργία στα ταχυδρομεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία της Πορτογαλίας απεργούν τους εναντίον του κλεισίματος πολλών υποκαταστημάτων τους και της προβλεπόμενης αποκρατικοποίησής τους στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα.


Η διοίκηση των πορτογαλικών ταχυδρομείων, η οποία αναδιοργανώνει το εθνικό τους δίκτυο, σχεδιάζει να κλείσουν 124 υποκαταστήματα και παράλληλα να ανοίξουν 78 σε συνεργασία με δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε πάνω από το 90% των εργαζομένων στη Λισαβόνα, στο Πόρτο και στην Κοΐμπρα, σύμφωνα με το εθνικό συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα ταχυδρομεία και στις τηλεπικοινωνίες (STCP).

«Οι εργαζόμενοι των ταχυδρομείων αντιδρούν μαζικά στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την επιχείρηση», δήλωσε ο Βίτορ Ναρκίζου, γενικός γραμματέας του συνδικάτου SNCT.

Στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης, το οποίο είχε συμφωνήσει με την τρόικα τον Μάιο του 2011, η Πορτογαλία εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό να μειωθεί το δημόσιο χρέος, το οποίο ξεπερνά σήμερα το 120% του ΑΕΠ της.