ΚΟΣΜΟΣ

Νέα φρεγάτα για το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας

Νέα φρεγάτα για το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας

Η πυραυλική φρεγάτα «Trikand» («Τόξο» ), που ναυπηγήθηκε για το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό στο ναυπηγείο «Yantar» στο Καλίνινγκραντ θα μεταβιβαστεί στην ινδική πλευρά στο τέλος του Ιουνίου. Αυτό είναι το τρίτο πλοίο του έργου 11356, κατασκευασμένο από τους ναυπηγούς της εν λόγω εταιρείας για το πολεμικό ναυτικό της Ινδίας.

Αυτή τη στιγμή, η φρεγάτα βρίσκεται στη δεξαμενή της ναυπηγικής εταιρίας. Έφτασε εδώ μετά από το θαλάσσιο μέρος μιας σειράς σύνθετων δοκιμών στη θάλασσα της Βαλτικής. Οι φρεγάτες του συγκεκριμένου έργου προορίζοντaι για τον εντοπισμό και την καταστροφή υποβρυχίων, επιφανειακό και ανθυποβρυχιακό πόλεμο, και αντιαεροπορική άμυνα. Η ακτίνα αυτoνομίας πλεύσης του σκάφους αγγίζει τα 5.000 ναυτικά μίλια. Το 2012, στην Ινδία μεταβιβάστηκαν δύο φρεγάτες, η «Tag» («Σπαθί» ) και «Tarkash» («Φαρέτρα»). Ο συνολικός αριθμός των φρεγατών του έργου 11356, που ναυπηγούνται στη Ρωσία για την Ινδία, συμπεριλαμβανομένης της « Trikand», είναι τώρα έξι.

Με τον τρόπο αυτό, η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της της Ρωσίας και της Ινδίας στο πεδίο των ναυτικών εξποπλισμών αναπτύσσεται με επιτυχία, σημειώνει ο τέως διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχος 'Ιγκορ Κασατόνοφ.

Αυτή η συνεργασία έχει βαθιές ρίζες, αναπτύσσεται ήδη επί περισσότερα από 40 χρόνια. Πλέον των 20 ετών αναπύσσεται η σύμπραξη των πολεμικών στόλων. Η ποιότητα των ρωσικών τεχνικών μέσων είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ινδίας. Η χώρα αυτή εδώ και καιρό προαλείφεται για μια θέση μεταξύ των μεγάλων ναυτικών δυνάμεων και διαθέτει όλα τα είδη πλοίων που είναι κατά βάση ρωσικά.

Ο ινδικός στόλος είναι ένας από τους βασικούς αγοραστές της ρωσικής εξοπλιστικής παραγωγής. Το αυξημένο ενδιαφέρον της χώρας αυτής για πλοία αυτού του τύπου, όπως οι φρεγάτες, δεν είναι καθόλου τυχαίο, υπογραμμίζει ο 'Ιγκορ Κασατόνοφ.

Είναι πλοία πολυεπίπεδου ρόλου, οι φρεγάτες είναι επί του παρόντος τα πιο περιζήτητα, στο βαθμό που μπορούν να διεκπεραιώσουν πολλά καθήκοντα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για στρατιωτικούς σκοπούς, όσο και για ειρηνικές αποστολές, όπως o αγώνας κατά των πειρατών και η περιφορά της σημαίας.

Οι φρεγάτες «Tag», «Tarkash» και «Trikand» εξοπλίζονται με το υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα BraMos κοινής ρωσοινδικής εξέλιξης. Ο πύραυλος BraMos έχει μεγάλο εκσυγχρονισμένο δυναμικό υπογραμμίζει ένας εμπειρογνώμονας. Αυτή ακριβώς η ύπαρξη σύγχρονου πυραυλικού εξοπλισμού αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα στους σύφχρονους πολέμους περιλαμβανομένων και των θαλάσσιων.

Για την Ινδία, είναι βασικό να εξοπλίζεται με πλοία στρατηγικής τάξης ώστε να επιδεικνύει την ισχύ της όχι μόνο στην πλησιέστερη θαλάσσια περιοχή, αλλά και σε κλίμακα Ασίας και Ειρηνικού ωκεανού. Οι φρεγάτες μπορούν να εξασφαλίσουν τέτοιες δυνατότητες.