ΚΟΣΜΟΣ

«Καμία ανοχή» διαμηνύει ο Ερντογάν προς τους διαδηλωτές

«Καμία ανοχή» διαμηνύει ο Ερντογάν προς τους διαδηλωτές

Αποκλειστικά στις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το τελευταίο δεκαήμερο την Τουρκία ήταν αφιερωμένη η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, διατηρώντας την αδιάλλακτη στάση του.


Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν προειδοποίησε τους διαδηλωτές: «Για όσους θα θελήσουν να συνεχίσουν, λέω ότι έχει τελειώσει. Στο εξής δεν θα υπάρξει ανοχή».

«Λένε ότι οι διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ είναι αθώες, δημοκρατικές και οικολογικές. Δεν είναι έτσι» είπε, προσθέτοντας ότι «οι βανδαλισμοί στην Άγκυρα εμπνεύστηκαν από το Γκεζί».

Έκανε λόγο για κατάληψη στο πάρκο και υποστήριξε ότι «οι διαμαρτυρίες στο πάρκο είναι ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται συστηματικά», καθώς αυτοί που «κρύβονται πίσω από αυτό το πρόσχημα» έχουν ως στόχο να επιβραδύνουν την αναπτυξιακή πορεία της Τουρκίας.

Τόνισε δε, ότι «οι διαμαρτυρίες έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιους κύκλους του κεφαλαίου, από το λόμπι των επιτοκίων και περιθωριακές ομάδες».

Αναφερόμενος στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ είπε πως «μιλούν για ελευθερίες, αλλά έχουν παραβιάσει την ελευθερία άλλων» και υπογράμμισε την «οικονομική ζημία που προκλήθηκε για τον τουρισμό και στα καταστήματα της περιοχής, προσθέτοντας δηκτικά μάλιστα «εκτός από αυτούς που πωλούν μπύρες».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε και κάποιες ήπιες εκφράσεις, όπως ότι «πρέπει να βρεθούμε σε κάποια κοινά σημεία, χωρίς να προκαλούμε πόλωση». Απευθυνόμενος όμως «σε ορισμένους καλλιτέχνες, καθηγητές πανεπιστημίου και δημοσιογράφους» είπε «να πάψουν αμέσως να υποτιμούν αυτό το λαό και να αγωνίζονται για τα προνόμιά τους με πρόφαση τους νέους».

«Για το Θεό, σας αγαπώ» είπε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είπε επίσης ότι «εάν πάτε στο πάρκο Γκεζί στο Ταξίμ θα δείτε ότι βρωμάει. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ».

Τέλος, επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, λέγοντας ότι «σε πολλές πόλεις οι προσκείμενες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δημοτικές αρχές στήριξαν τους παράνομους διαδηλωτές». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, το ΡΛΚ κρύφτηκε πίσω από τρομοκρατικές οργανώσεις.