ΚΟΣΜΟΣ

Aντιδράσεις καθολικών για τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία

Aντιδράσεις καθολικών για τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, ανέφερε ότι δέχτηκε από πολέμιους των σχεδίων του να επιτρέψει, υπό περιορισμούς, τις αμβλώσεις επιστολές γραμμένες με αίμα, οι οποίες τον χαρακτηρίζουν δολοφόνο.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο είπε ότι ο ίδιος γίνεται αποδέκτης διαφόρων θρησκευτικών αντικειμένων. πλαστικών εμβρύων, ακόμη και επιστολών με αίμα.

«Δέχομαι κατηγορίες πως είμαι δολοφόνος και ότι θα ευθύνομαι για το θάνατο 20 εκατομμυρίων μωρών», δήλωσε ενοχλημένος ο ιρλανδός πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση Κένι συμφώνησε τον Απρίλιο να συντάξει νομοσχέδιο με το οποίο μία γυναίκα θα μπορεί να προχωρά σε άμβλωση (που δεν επιτρέπεται στη χώρα) αν κινδυνεύει η ζωή της, συμπεριλαμβανόμενου του κινδύνου να αυτοκτονήσει.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το 1992, αποφάσισε με αφορμή την υπόθεση μιας 14χρονης που είχε πέσει θύμα βιασμού, ότι η άμβλωση επιτρέπεται μόνο όταν η ζωή της γυναίκας είναι σε κίνδυνο.

Ο Κένι ευελπιστεί να ψηφιστεί η νέα νομοθεσία ως τον Ιούλιο, πριν τη θερινή διακοπή, αλλά η Καθολική Εκκλησία, ακόμα και μέλη του κόμματός του, αντιδρούν.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα στη χώρα. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ισχυρές απόψεις για το ζήτημα, το ίδιο και η Καθολική Εκκλησία, η οποία έσπευσε να κατακρίνει τις κυβερνητικές προθέσεις.

Το περασμένο Σάββατο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Δουβλίνο κατά των κυβερνητικών σχεδίων