ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Η Βρετανία κατασκόπευε αξιωματούχους της G20

Guardian:  Η Βρετανία κατασκόπευε αξιωματούχους της G20

Η εφημερίδα The Guardian ανέφερε ότι κάποιοι αντιπρόσωποι των 20 χωρών της Ομάδας των 20 πλουσιότερων κρατών- G20, υποκλέπτονταν από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, όταν χρησιμοποιούσαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα Internet Cafe και διάβαζαν τα email τους.

Εκτός από τις επικοινωνίες τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παρακολουθούσαν και τις τηλεφωνικές τους κλήσεις κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην υψηλού επιπέδου συνάντηση στο Λονδίνο κατά το 2009, αναφέρει η εφημερίδα στην έκδοση της Κυριακής.

Ο στόχος του ελέγχου ήταν να ελέγχει η Βρετανία τη διαδικασία των συνεδριάσεων, κυρίως για την Τουρκία και Νότια Αφρική.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Το Εργατικό Κόμμα, που είχε τότε την εξουσία- το 2009- δεν ήταν διαθέσιμο για σχολιασμό, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των 8 πλουσιότερων κρατών – G8 που θα γίνει στη βόρεια Ιρλανδία.

AΠΟΔΟΣΗ Βαλκανικό Περισκόπιο

Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» σημειώνει ότι έχει στην κατοχή της τα αποδεικτικά στοιχεία της κατασκοπευτικής δράσης των μυστικών υπηρεσιών και διατείνεται ότι τα έχει λάβει από την αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας NSA, και συγκεκριμένα από τον πρώην υπαλλήλου της αμερικανικής υπηρεσίας, Edward Snowden.