ΚΟΣΜΟΣ

«Θέλουν να με δολοφονήσουν», λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

«Θέλουν να με δολοφονήσουν», λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

Ως «πολιτική βόμβα μεγατόνων» χαρακτηρίζουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της χώρας και ηγέτη του GERB Μπόικο Μπορίσοφ ότι διαθέτει «ασφαλείς πληροφορίες περί της ύπαρξης σεναρίου πολιτικής δολοφονίας» του.

Ο κ. Μπορίσοφ υποστήριξε, μάλιστα, ότι τα σχέδια αυτά ματαιώθηκαν λόγω των μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας των τελευταίων ημερών (σ.σ. με αφορμή την τοποθέτηση του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντέλιαν Πέεφσκι στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, η οποία και στη συνέχεια ακυρώθηκε από τη βουλή).

Κληθείς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε με τα περί σεναρίου δολοφονίας του, ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε: «Επρόκειτο για σενάριο να με συλλάβουν και να δολοφονήσουν στη διάρκεια της προφυλάκισής μου».

Νωρίτερα, ο κ. Μπορίσοφ είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά του ηγέτη του «Ατάκα» Βόλεν Σίντεροφ.

Ο τελευταίος εξαπέλυσε επίθεση, στη διάρκεια της συνεδρίασης κατά του Βούλγαρου προέδρου, «βομβαρδίζοντάς» τον με ερωτήσεις αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι έχουν εντοπιστεί λογαριασμοί του σε φορολογικούς παράδεισους).

Ο κ. Μπορίσοφ ως ηθικό αυτουργό του σεναρίου της πολιτικής δολοφονίας του παρουσίασε τον ιστορικό αρχηγό του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Άχμετ Ντογκάν, τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός είχε καταγγείλει για συμμετοχή σε σχέδιο δολοφονικής απόπειρας εναντίον του ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, επικαλούμενος απόρρητη προειδοποίηση συμμαχικής υπηρεσίας πληροφοριών προς τις βουλγαρικές υπηρεσίες.

Ως βασικό εργαλείο της «σατανικής σκευωρίας» εναντίον του, όπως χαρακτηριστικά είπε, προοριζόταν ο παρ' ολίγον, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αρχηγός της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Ντελιάν Πέεφσκι, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μπορίσοφ, συζήτησε το σενάριο σε συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα Σωτήρ Τσάτσαροφ την ημέρα της εκλογής του (Παρασκευή, 14 Ιουνίου).

Σκιαγραφώντας τα κύρια χαρακτηριστικά του πολιτικού υπόβαθρου του σεναρίου, ο πρόεδρος του GERB αναφέρθηκε στην επιθυμία των Σοσιαλιστών, του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και του Ατάκα να πέσουν από την εξουσία εκ προθέσεως επειδή διαπίστωσαν, ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει με τα δεδομένα των καταστροφικών συνέπειων της διακυβέρνησής του (σ.σ. αναφέρεται στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας υπό τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ, 2005-2009. Πρόσθεσε δε, ότι «τα τρία κόμματα γνωρίζουν άριστα ότι το GERB δεν έχει καμία επιθυμία να αναλάβει την εξουσία γι'αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος και αποσταθεροποίηση».

Σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ, πολιτικοί αναλυτές στη Βουλγαρία σημειώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να έχει ξεπεράσει το βαρύ σοκ από την απώλεια της εξουσίας και να έχει ξαναβρεί τη «φόρμα» του!

Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν, παράλληλα, την έντονη πίεση που ασκεί το GERB για την τροποποίηση του ισχύοντος Εκλογικού Κώδικα ώστε να χαμηλώσει ο πήχης της εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή (από 4% σε 3% επί του συνόλου των ψήφων) εξασφαλίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο κοινοβουλευτική παρουσία σε συμμαχικά κεντροδεξιά κόμματα.