ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: «Κατρακυλά» το κόμμα της Γκίλαρντ

Αυστραλία: «Κατρακυλά» το κόμμα της Γκίλαρντ

Αν οι ομοσπονδιακές εκλογές στην Αυστραλία είχαν γίνει το περασμένο Σάββατο, το Εργατικό Κόμμα θα είχε υποστεί πρωτοφανή ήττα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας σφυγμομέτρησης.

Τα στοιχεία από τη σφυγμομέτρηση, που διεξήγε ο οργανισμός Nielsen για την εφημερίδα «The Age», δείχνουν ότι η πρόσφατη φεμινιστική σταυροφορία της πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ, όχι μόνο δεν απέδωσε δημοσκοπικά τους αναμενόμενους καρπούς, αλλά είχε τα αντίθετα αποτελέσματα αφού σημαντικό ποσοστό ανδρών ψηφοφόρων εγκατέλειψε το κόμμα.

Σε αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι η πρωθυπουργός, στην προσπάθειά της να κερδίσει συμπάθειες μεταξύ των γυναικών, κυρίως, ψηφοφόρων, αναφέρθηκε σε μια δήλωση που είχε κάνει για τις εκτρώσεις ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Τόνι 'Αμποτ, πριν αρκετά χρόνια και τον κάλεσε να πάρει και πάλι θέση πάνω στο θέμα.

Την αναφορά της Γκίλαρντ στο πιο πάνω «ξεχασμένο» θέμα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά δημόσια συζήτηση ή ερέθισμα, χαρακτήρισαν ως «ατόπημα» όλα σχεδόν τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και στελέχη του δικού της κόμματος.

Η σφυγμομέτρηση της «The Age» δείχνει ότι μόνο η επιστροφή στην ηγεσία, του πρώην πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ, μπορεί να ανακόψει τον κατήφορο του Εργατικού Κόμματος και να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση.

Στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση Nielsen, το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε το 29% των ψήφων, ποσοστό που είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το 32% που είχε λάβει στην προηγούμενη, ενώ η εκλογική δύναμη των συντηρητικών κομμάτων του Συνασπισμού αυξήθηκε κατά 3% φτάνοντας το 47%.

Η πιο πάνω εικόνα ανατρέπεται ριζικά σε περίπτωση που ανατραπεί η πρωθυπουργός και τη θέση της πάρει ο Κέβιν Ραντ. Σε αυτή τη περίπτωση το ποσοστό ψήφων του Εργατικού Κόμματος θα φτάσει στο 40% και η δύναμη του Συνασπισμού θα κατρακυλήσει στο 42%.

Μετά την καταμέτρηση και των σταυρών δεύτερης προτίμησης, με την Γκίλαρντ στην ηγεσία, το Εργατικό Κόμμα θα λάβει το 43% των ψήφων και η αντιπολίτευση το 57%!

Αντίθετα, με τον Ραντ στην ηγεσία τα δύο κόμματα θα λάβουν από 50% των ψήφων, που σημαίνει ότι η Εργατική κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και τη νίκη.

Στην ερώτηση ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για την πρωθυπουργία το ποσοστό της Τζούλια Γκίλαρντ μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 41%, ενώ του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Τόνι 'Αμποτ αυξήθηκε κατά 4 μονάδες φτάνοντας το 50%.

Τέλος, στην ερώτηση με ποιον από τους δύο ηγέτες θα είναι καλύτερα για τις γυναίκες, το ποσοστό των ανδρών που απάντησαν ότι θα είναι καλύτερα με τη Γκίλαρντ (για τις γυναίκες) ανέρχεται σε 20%, ενώ των γυναικών 28%.

Από την άλλη πλευρά, μόνο το 5% των ερωτηθέντων ανδρών πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα για τις γυναίκες με τον Άμποτ πρωθυπουργό, ενώ το ποσοστό των γυναικών έφτασε το 8%.