ΚΟΣΜΟΣ

RT: Eπιστήμονες ξέρουν πού κρύβεται η «σκοτεινή ύλη»

RT: Eπιστήμονες ξέρουν πού κρύβεται η «σκοτεινή ύλη»

Μια ρωσο-αμερικανική ομάδα επιστημόνων έχει υποβάλει μια νέα θεωρία της σύνθεσης και της θέσης της «σκοτεινής ύλης» στο Σύμπαν.

Η ουσία αυτή δεν εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και, συνεπώς, εξακολουθεί να είναι ακόμα άπιαστη για συσκευές. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες μόνο υπόθεταν για το πού είναι καμένες οι συστάδες αυτής της μυστηριώδους ύλης. Τώρα όμως «ξέρουμε πού πρέπει να την αναζητούμε» - βεβαιώνει η ρωσο-αμερικανική ομάδα φυσικών. – Σχηματίζει δίσκους γύρω από τους γαλαξίες, τα αστέρια και τους πλανήτες».

«Να δεις το αόρατο και να γνωρίσεις το αγνώριστο» - με τέτοιο σύνθημα εργάζεται τώρα η εν λόγω ρωσο-αμερικανική ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Όσον αφορά το θέμα της «σκοτεινής ύλης» μέχρι τώρα υπάρχουν εδώ περισσότερα ερωτήματα και εικασίες παρά διαπιστευμένα γεγονότα. Μέχρι σήμερα διαδιδόταν η γνώμη ότι τα σωματίδια αυτής της ουσίας δεν αλληλεπιδρούν σχεδόν καθόλου μεταξύ τους, ενώ η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Αντρέι Κάτς στις σελίδες του περιοδικού Physical Review Letters, διαψεύδει αυτή την υπόθεση. Τα σωματίδια της «σκοτεινής ύλης» θα πρέπει να είναι διαφορετικά - όχι μόνο παθητικά, αλλά και ενεργά. Υπάρχουν «σκοτεινά» πρωτόνια και ηλεκτρόνια, τα οποία αλληλεπιδρούν και σχηματίζουν «σκοτεινά» άτομα, - πιστεύουν οι επιστήμονες.

Η ομάδα επιστημόνων άρχισε να μιλά για τη δραστηριότητα και την αλληλεπίδραση των σωματιδίων της «σκοτεινής ύλης» μετά την ανάλυση των βαρυτικών επιδράσεων. Κρίνοντας απ’ αυτές τις επιδράσεις, η «σκοτεινή ύλη» σχηματίζει δίσκους γύρω από τους γαλαξίες, τα αστέρια και τους πλανήτες. Τέτοιες συστάδες της άπιαστης ουσίας μπορούν να εμφανιστούν σαν αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των «σκοτεινών» πρωτονίων και ηλεκτρονίων. Προκαλούν την απώλεια της ενέργειας και τότε, τα σωματίδια θα πρέπει να αρχίσουν να κινούνται πιο αργά, - εξηγεί ο Αντρέι Κατς. Αυτό ακριβώς οδηγεί στη συσσώρευσή τους και στο σχηματισμό επίπεδου δίσκου γύρω από το Γαλαξία. Έτσι συμβαίνει και με τη συνήθη ύλη.

Οι φυσικοί εξέφρασαν επίσης εικασίες ότι τα «σκοτεινά» άτομα μπορούσαν να σχηματίσουν «σκοτεινό» πλάσμα, οι παλμοί στο οποίο άσκησαν επίδραση στο σχηματισμό του πρώιμου Σύμπαντος και ότι τώρα τα μυστηριώδη σωματίδια ασκούν επίδραση στα κοσμικά αντικείμενα.

«Η θεωρία του «σκοτεινού δίσκου» είναι ένας νέος ελικοειδής γύρος στην κατανόηση της ιστορίας του Σύμπαντος», - σχολίασε την έρευνα ο αστροφυσικός από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας Σον Κάρολ (Sean Carroll).

Τις βαρυτικές επιδράσεις που προκαλούνται από το δίσκο της «σκοτεινής ύλης» θα πρέπει να τις καταγράψει το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia (Γαία), - θεωρεί ο Κάρολ. Αυτό το υπερισχυρό τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που προβλέπεται να τοποθετηθεί σε τροχιά το φθινόπωρο του 2013, θα συντάξει λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία και τότε οι επιστήμονες ελπίζουν να πάρουν επιβεβαιώσεις της θεωρίας τους.