ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Σύλληψη οκτώ στρατολόγων «τζιχαντιστών» για τη Συρία

Ισπανία: Σύλληψη οκτώ στρατολόγων «τζιχαντιστών» για τη Συρία

Σε οκτώ συλλήψεις προέβη η ισπανική αστυνομία στην περιοχή Θεούτα με την κατηγορία της προσπάθειας στρατολόγησης τζιχαντιστών μαχητών οι οποίοι επρόκειτο να πολεμήσουν στη Συρία και αλλού, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.

Οι συλληφθέντες την Παρασκευή το πρωί μετά από αστυνομικές εφόδους κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνονται η χρηματοδότηση, η διδαχή φονταμενταλιστικών ιδεών και η διευκόλυνση της μετακίνησης των υποψήφιων μαχητών.

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι η βάση της ομάδας βρισκόταν στον βορειοαφρικανικό ισπανικό θύλακα της Θεούτα και στη μαροκινή πόλη Φνιντέκ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χόρχε Φερνάντεθ Δίαθ αποκάλεσε την επιχείρηση «δυνατό κτύπημα» ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία.

Σε δήλωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι δεκάδες νεολαίοι, κάποιοι μικρότεροι των 18 ετών, είχαν αναχωρήσει από τη Θεούτα και το έδαφος του Μαρόκου με την κάλυψη του ισλαμιστικού δικτύου και έχουν ήδη λάβει μέρος σε τρομοκρατικές ενέργειες ή λαμβάνουν σχετική εκπαίδευση.

Τον Απρίλιο, ο συντονιστής του αντιτρομοκρατικού αγώνα σε επίπεδο ΕΕ, Ζιλ Ντε Κερσόβ, είχε δηλώσει στο BBC ότι εκτιμάται πως 500 Ευρωπαίοι πολεμούν στο πλευρό των σύρων ανταρτών.