ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι διαδηλωτές είναι πιόνια του λόμπι των τοκογλύφων

Ερντογάν: Οι διαδηλωτές είναι πιόνια του λόμπι των τοκογλύφων

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τέταρτη πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε, στη Σαμψούντα, στο πλαίσιο του γενικού συνθήματος «Σεβασμός στη λαϊκή βούληση», χαρακτήρισε τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις της πλατείας Taksim και του πάρκου Gezi, ως «πιόνια του λόμπι των διεθνών τοκογλύφων».

«Κατέβηκαν με μεγάλες φιλοδοξίες ως στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τελικά κατέληξαν να γίνουν πιόνια του τοκογλυφικού λόμπι», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Χαρακτήρισε ως ψέματα όλα όσα διατείνεται η αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

«Επέλεξαν την πλατεία Taksim να κάνουν διαμαρτυρία με μπικίνι. Αυτή είναι η κοινωνία τους; Το κάνουν αυτό για να μας προκαλέσουν, για να παίξουν με την υπομονή μας και τις αξίες της κοινωνίας μας;»

«Ειρωνεύονται τις γυναίκες που φορούν μαντίλα. Σε αυτήν τη χώρα ας είμαστε όλοι μαζί, και αυτοί που φορούν μαντίλα και αυτοί που δεν φορούν. Γιατί τόση ανησυχία για την μαντίλα;», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση του Τούρκου πρωθυπουργού, την πλατεία Taksim κατέβηκαν χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας την παραίτηση της τουρκικής κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν αργά το βράδυ με κανόνια νερού από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

ΠΗΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

-