ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Eπιδιώκει τον τερματισμό του πυρηνικού σταθμού στην Αρμενία

Τουρκία: Eπιδιώκει τον τερματισμό του πυρηνικού σταθμού στην Αρμενία

Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία, προβαίνουν σε ενέργειες για τον τερματισμό του πυρηνικού σταθμού της Αρμενίας, αυτό ανέφερε ο Τούρκος βουλευτής επικρατείας Σινάν Ογκάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ARA.

Ο βουλευτής είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε δώσει ιδιαίτερη προσοχή από την απειλή του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας για την περιοχή, αλλά, εφ’ όσον το θέμα έχει τεθεί στη Βουλή, το Υπουργείο Εξωτερικών κινείται προς δράση.

«Ο πυρηνικός σταθμός Metsamor αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Για το λόγο αυτόν βρισκόμαστε σε συνεργασία με τα κράτη αυτά», δήλωσε ο Ογκάν, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή, και η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για την παροχή στήριξης ώστε να σταματήσει η λειτουργία του σταθμού.

Σημειώνεται ότι η χρονική διάρκεια του πυρηνικού σταθμού στην Αρμενία (404 MW) έχει τελειώνει το 2016, ωστόσο η αρμενική κυβέρνηση επιδιώκει να επεκτείνει τη διάρκειά του.

Η Αρμενία, εργάζεται, ήδη, για τη δημιουργία ενός νέου πυρηνικού σταθμού, μιας μονάδας παραγωγής 1.000 MW. Η συμφωνία για την κατασκευή του νέου εργοστασίου που θα έχει διάρκεια ζωής 60 ετών, υπεγράφη από τη Ρωσία και την Αρμενία τον Αύγουστο του 2010.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, σε έλεγχο που προέβη το 2011 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εργοστάσιο έχει επαρκή ασφάλεια, σημειώνει το δημοσίευμα Ρέγκνουμ.

Ρoή Ειδήσεων