ΚΟΣΜΟΣ

DW για Αλβανία: Ανοιχτό το εκλογικό αποτέλεσμα

DW για Αλβανία: Ανοιχτό το εκλογικό αποτέλεσμα

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δηλώνουν αμφότερες πεπεισμένες για την εκλογική τους νίκη. Κι όλα αυτά ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Πριν ακόμη γίνουν γνωστά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για την έκβαση των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, οι επικεφαλής των δύο αντίπαλων πολιτικών συμμαχιών εμφανίστηκαν πεπεισμένοι για την επικράτησή τους. Ο πρώην δήμαρχος των Τιράνων κι επικεφαλής του συνασπισμού «Συμμαχία για μία Ευρωπαϊκή Αλβανία», Έντι Ράμα, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ενώπιον υποστηρικτών του τη νίκη του σοσιαλιστικού του συνασπισμού. Το ίδιο έκανε όμως και ο συντηρητικός πρωθυπουργός, κι επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, οποίος εξέφρασε ενώπιον υποστηρικτών του την «πεποίθηση» για μία «μεγάλη νίκη» του κόμματός του. Κι ενώ οι πρώτες προγνώσεις είναι αντιφατικές, η ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας

Οι εκλογές επισκιάστηκαν από τη δολοφονική επίθεση εναντίον οπαδού του Σοσιαλιστικού Κόμματος και καταγγελιών για παρατυπίες. Ένας άνδρας, μέλος επιτροπής εκλογικού κέντρου στην πόλη Λατς της βόρειας Αλβανίας, έχασε τη ζωή του την Κυριακή από πυρά αγνώστων, ενώ τρία ακόμα άτομα -ανάμεσά τους και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος- τραυματίστηκαν. Ο 53χρονος που έχασε τη ζωή του ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης της αντιπολίτευσης.

Περιστατικά βίας καταγράφονται όμως και σε πολλά άλλα εκλογικά τμήματα της χώρας. Το ηγετικό στέλεχος των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών Ιλίρ Μέτα κατήγγειλε ότι «ένοπλες ομάδες» τρομοκρατούν τους ψηφοφόρους σε εκλογικά τμήματα της βόρειας Αλβανίας για λογαριασμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αρκετές περιπτώσεις αυτό γίνεται με την ανοχή της τοπικής αστυνομίας, η οποία δεν παρεμβαίνει.

Την ίδια ώρα ανεξάρτητοι παρατηρητές κάνουν λόγο για «μαζικές παρατυπίες». Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα πολίτες ψήφιζαν χωρίς την επίδειξη ταυτότητας, άλλα άνοιξαν με μεγάλη καθυστέρηση ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μεμονωμένοι ψηφοφόροι ψήφιζαν για όλη την οικογένεια.

Οι δυο «μονομάχοι»

Το εκλογικό σύστημα στην Αλβανία ευνοεί τα μεγάλα κόμματα, γι αυτό 62 από τα συνολικά 66 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές αποφάσισαν να συνασπιστούν σε μία από τις μεγάλες πολιτικές συμμαχίες: από τη μία πλευρά η «Συμμαχία για απασχόληση, ευημερία και ένταξη» που έχει σχηματιστεί γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και από την άλλη πλευρά η «Συμμαχία για μία Ευρωπαϊκή Αλβανία» με βασικό άξονα το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα.

Παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ένα μικρό κόμμα θα μπορούσε να γίνει ο ρυθμιστής των μετεκλογικών εξελίξεων: πρόκειται για το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης (LSI) του πρώην υπουργού εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, το οποίο μέχρι τον περασμένο Απρίλιο φαινόταν να στηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά σήμερα τείνει προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, με το οποίο ούτως ή άλλως έχει μεγαλύτερη ιδεολογική συγγένεια.