ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Συμβιβαστική λύση για τα F-35

Ιταλία: Συμβιβαστική λύση για τα F-35

Η κυβέρνηση της Ιταλίας απέφυγε σήμερα τον κίνδυνο διάσπασής της που είχε εγείρει η πρόταση να ακυρωθεί η αγορά των μαχητικών πολλαπλών ρόλων F-35 για την ιταλική πολεμική αεροπορία.

Πριν από λίγο, οι Ιταλοί βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση την των δυο μεγαλύτερων κυβερνητικών εταίρων, του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) με βάση την οποία κάθε περαιτέρω δαπάνη για το πρόγραμμα αγοράς των μαχητικών πολλαπλών ρόλων F-35 από μέρους του ιταλικού δημοσίου πρέπει να εγκρίνεται από το κοινοβούλιο.

Υπέρ της πρότασης αυτής τάχθηκαν 381 βουλευτές, ενώ 149 ψήφισαν κατά.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση επιβάλλει να εξασφαλιστεί εκ νέου η έγκριση του κοινοβουλίου πριν από την πιθανή μελλοντική αγορά άλλων 40 μαχητικών F-35, στην οποία αναφέρθηκαν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα.

Υπέρ της «συμβιβαστικής λύσης» αυτής τάχθηκαν το κεντροδεξιό PdL, η κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι, και τελικά και το κεντροαριστερό PD.

«Αν αγαπάμε την ειρήνη πρέπει να εξοπλιστούμε», σχολίασε ο υπουργός άμυνας Μάριο Μάουρο του κινήματος Επιλογή Πολιτών του Μόντι.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), αντιθέτως, έκανε λόγο για «πολιτική υποκρισία και έντονη αμφισημία».

«Την ειρήνη την στηρίζουμε με δικαιώματα και όχι με μαχητικά» αεροσκάφη, είπε από την πλευρά του ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται πάντως ανοικτή σε διαφορετικές ερμηνείες. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, η διατύπωση βασίζεται στην λογική ότι η προγραμματισμένη αγορά των 90 μαχητικών –έναντι ενός τιμήματος που φθάνει τα 12 δισεκ. ευρώ– πρόκειται να ανασταλεί για έξι μήνες.

Στο διάστημα αυτό εξεταστεί εκ νέου η αναγκαιότητα και η αποτελεσματικότητα των F-35.

Ως χθες μεγάλο μέρος των βουλευτών του PD, του M5S και του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία ζητούσαν την οριστική ακύρωση της παραγγελίας και να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια που επρόκειτο να διατεθούν στο πρόγραμμα αυτό για την στήριξη της απασχόλησης.