ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απόστρατος στρατηγός ύποπτος για διαρροή πληροφοριών

ΗΠΑ: Απόστρατος στρατηγός ύποπτος για διαρροή πληροφοριών

Ύποπτο για τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με μια κυβερνοεπίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν, έναν απόστρατο στρατηγό των αμερικανών πεζοναυτών.


Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ο Τζέιμς Καρτράιτ ενημερώθηκε για την έναρξη έρευνας εναντίον του σχετικά την αποκάλυψη λεπτομερειών μίας αμερικανικής κυβερνοεπίθεσης με τη βοήθεια του ιού Stuxnet κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν το 2010.

Ο στρατηγός Καρτράιτ, 63 ετών, κατείχε την δεύτερη θέση στην ιεραρχία του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Αποστρατεύθηκε τον Αύγουστο 2011.

Ο ιός Stuxnet κατασκευάσθηκε ειδικά για να επιτεθεί κατά της επιχείρησης εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν και έπληξε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2010, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Στο ρεπορτάζ του το NBC News αναφέρθηκε ειδικά σε δημοσίευμα των New York Times τον περασμένο χρόνο, όπου περιλαμβανόταν και το όνομα του Τζέιμς Καρτράιτ. Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ανέπτυξε τον ιό Stuxnet σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς.