ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ο Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού

Αίγυπτος: Ο Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, απέρριψε την 48ωρη προθεσμία, που είχε θέσει ο στρατός, για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού.


Ο Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε κατά τη διάρκεια της νύχτας το τελεσίγραφο, δηλώνοντας ότι «η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο την επιστροφή στο παρελθόν, όποιες και αν είναι οι συνθήκες» και προσπαθώντας να εμφανιστεί ως εγγυητής της «εθνικής συμφιλίωσης» και της «κοινωνικής ειρήνης».

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός προειδοποίησε ότι δεν θα αφήσει τη χώρα «να βυθισθεί στη σκοτεινή σήραγγα της σύγκρουσης και των ταραχών». Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του ισλαμιστή προέδρου από την εξουσία των τελευταίων ημερών, ο στρατός έθεσε τελεσίγραφο 48 ωρών: «Εάν οι διεκδικήσεις του λαού δεν ικανοποιηθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ένοπλες δυνάμεις θα ανακοινώσουν έναν οδικό χάρτη και μέτρα για τον έλεγχο της εφαρμογής του», ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η στρατιωτική ηγεσία.

Από την πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές δέχθηκαν με έκρηξη ενθουσιασμού την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.

«Ο Μόρσι δεν είναι πλέον πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας», φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον Αμπντέλ Φάταχ αλ -Σίσι, αρχηγό του στρατού και υπουργό Άμυνας, η φωτογραφία του οποίου εμφανίσθηκε στις οθόνες κατά την ανάγνωση του τελεσιγράφου του στρατού.

«Ο στρατός πήρε το μέρος του λαού», ανακοίνωσε το κίνημα Τάμαροντ. Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Μόρσι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αυξάνοντας την απομόνωση του προέδρου.

Το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, θεσμός υψηλής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο, προειδοποίησε ότι φοβάται «ένα νέο λουτρό αίματος» και εξέφρασε ανησυχία για την παρείσφρηση ενόπλων στις ειρηνικές συγκεντρώσεις.

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε νευραλγικά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων της χώρας για να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας. Στο Κάιρο, η έδρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυρπολήθηκε και πάλι χθες τη νύχτα έπειτα από την εισβολή διαδηλωτών και τη λεηλασία του κτηρίου της την προηγούμενη.