ΚΟΣΜΟΣ

Όλιβερ Στόουν κατά Ομπάμα - «Ο Σνόουντεν είναι ήρωας»

Όλιβερ Στόουν κατά Ομπάμα - «Ο Σνόουντεν είναι ήρωας»

Βολές κατά του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών, τόσο για την «πολιτική υποταγής στις ΗΠΑ», όσο και για τη στάση τους απέναντι στον Σνόουντεν, έριξε ο διάσημος αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη διάρκεια του φετινού 48ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, στην Τσεχία.

Στις δηλώσεις, με αφορμή την προβολή της ολοκληρωμένης κόπιας τής ταινίας του, «Αλέξανδρος» είπε πως «για μένα, ο Σνόουντεν είναι ήρωας, γιατί μας αποκάλυψε μυστικά που αφορούν όλους μας, μυστικές παρακολουθήσεις που συμβαίνουν από το 2003» και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να του δοθεί η αμερικανική υπηκοότητα και να εξατάσουμε όλα αυτά που μας αποκάλυψε για τις μυστικές υπηρεσίες, να σταματήσει αυτή η παρουσία του Μεγάλου Αδελφού».

Ο Ομπάμα με απογοήτευσε. Αρχικά πιστεύαμε πως θα έφερνε την αλλαγή, πως θα γινόταν ένας άλλος Ρούζβελτ, αλλά γρήγορα μας απογοήτευσε. Συνεχίζει τα ίδια, εγκρίνει τις παράνομες παρακολουθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ντροπή που αντί να ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν και να καταργήσει αυτές τις παρακολουθήσεις ασχολείται με το πώς θα συλλάβει τον Σνόουντεν. Πιέζουν όλες τις χώρες να μη του δώσουν άσυλο και να τον παραδώσουν στην Αμερική. Όλες οι χώρες, με εξαίρεση μερικές στη Λατινική Αμερική, φοβούνται να του προσφέρουν άσυλο. Ο Φρανσουά Ολάντ, παρόλο που παρουσιάζεται ως σοσιαλιστής, φοβάται να του δώσει άσυλο».