ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου

Η πρώτη εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε την πρώτη του εγκύκλιο, που αφορά θέματα χριστιανικής πίστης, κι έχει γραφτεί «με τέσσερα χέρια», καθώς μεγάλο μέρος της είχε συντάξει ο προκάτοχός του, νυν επίτιμος πάπας, Βενέδικτος Ιστ' – είναι η πρώτη φορά στα 2.000 χρόνια ύπαρξης της εκκλησίας που μια τέτοια εγκύκλιος γράφτηκε από δύο πάπες εν ζωή.

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος με τον τρόπο αυτό μοιάζει να στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν προτίθεται να αποκλίνει από τις τοποθετήσεις του προκατόχου του όσον αφορά το δόγμα, διευκρίνισε πως το κείμενο, που τιτλοφορείται Lumen Fidei (Το Φως της Πίστεως, στα λατινικά), γράφτηκε «κυρίως» από τον Βενέδικτο και ότι περιέχει μόνο «λίγες προσθήκες» του ιδίου. Στο κείμενο αυτό υπενθυμίζεται μεταξύ άλλων και η αντίθεση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο γάμο μεταξύ των γκέι.

Το κείμενο αυτό, που εκδίδεται σε επτά γλώσσες (ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γερμανικά και πολωνικά) αρχικά επρόκειτο να αποτελέσει μέρος μιας τριλογίας του Βενέδικτου Ιστ' για θεολογικές αξίες, έπειτα από τα κείμενά του για ζητήματα όπως η αγάπη και η ελπίδα, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί πριν από την απροσδόκητη παραίτησή του, την πρώτη παραίτηση προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας τα τελευταία σχεδόν 600 χρόνια.

«Πήρα το θαυμάσιο έργο του και έκανα μόνο λίγες προσθήκες», σημείωσε ο Φραγκίσκος.

Η παραδοχή του Φραγκίσκου καταδεικνύει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τον προκάτοχό του, παρά τις ανησυχίες εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων που είναι πιο προσηλωμένες στην παράδοση για το ενδεχόμενο η σημερινή κατάσταση, με τους «δύο πάπες», να θέσει υπό αμφισβήτηση το κύρος του εν ενεργεία προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Η κοινή τους εγκύκλιος επαναβεβαιώνει την «ανωτερότητα» της θρησκευτικής πίστης επί των επιστημονικών γνώσεων ή των πολιτικών πεποιθήσεων, και αναφέρει ότι πρέπει να «φωτιστούν» ζητήματα όπως ο γάμος, που είναι «αντιληπτός ως μια σταθερή ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα». Ακόμη, αναφέρει ότι η πίστη πρέπει να οδηγεί τους Καθολικούς να σέβονται την φύση, να προσπαθούν να προασπίζουν το δίκαιο στην πολιτική και στην οικονομία, να μορφώνουν τα παιδιά, να αποδέχονται τις δοκιμασίες, τα δεινά και τον θάνατο και να είναι ανοικτοί στον διάλογο με τους άπιστους και τους πιστούς άλλων θρησκειών.

«Το φως της πίστεως είναι μοναδικό, αφού είναι ικανό να καταυγάσει κάθε διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης», αναφέρεται στο Lumen Fidei, ένα κείμενο 88 σελίδων.

Η εγκύκλιος θεωρείται το πιο σημαντικό κείμενο που μπορεί να γράψει ένας πάπας για θέματα που άπτονται του καθολικού δόγματος.