ΚΟΣΜΟΣ

Για τρομοκρατία κατηγορείται ο Αμπού Κατάντα

Για τρομοκρατία κατηγορείται ο Αμπού Κατάντα

Κατηγορίες για τρομοκρατία απαγγέλθηκαν σε βάρος του ριζοσπάστη μουσουλμάνου ιερωμένου Αμπού Κατάντα λίγο μετά την άφιξή του στην Ιορδανία, αφού εκδόθηκε σήμερα από τη Βρετανία στο τέλος μιας μακράς δικαστικής μάχης, ανακοινώθηκε από δικαστική πηγή.

Ο ιερωμένος εμφανίσθηκε ενώπιον του εισαγγελέα του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας στο Αμάν, ο οποίος του γνωστοποίησε πως κατηγορείται για «συνωμοσία με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», και προφυλακίσθηκε για 15 ημέρες, πρόσθεσε η πηγή.

«Ο Αμπού Κατάντα δήλωσε αθώος», υπογράμμισε ο δικηγόρος του, ο Ταϊσίρ Ντιάμπ, διευκρινίζοντας πως θα καταθέσει αύριο Δευτέρα προσφυγή για να πετύχει την απελευθέρωση του πελάτη του με εγγύηση.

Παρά την υπόσχεση για διαφάνεια που έδωσαν σήμερα το πρωί οι ιορδανικές αρχές, δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να ακούσουν την απαγγελία των κατηγοριών.

Οι εν λόγω υποθέσεις, οι οποίες συνδέονται με κατηγορίες για σχεδιασμό επιθέσεων, έχουν ήδη στοιχίσει στον Αμπού Κατάντα δύο καταδίκες, μία σε ισόβια και μία σε κάθειρξη 15 ετών, όμως θα διεξαχθεί νέα δίκη, καθώς τότε είχε δικαστεί ερήμην.

Ο Αμπού Κατάντα είχε αντισταθεί επί χρόνια ενώπιον των δικαστηρίων στη βούληση του Λονδίνου να τον εκδώσει, πριν δεχθεί το Μάιο να επιστρέψει στην Ιορδανία μετά την επικύρωση μιας συνθήκης ανάμεσα στις δύο χώρες η οποία εγγυάται ότι στοιχεία που έχουν αποσπασθεί με βασανιστήρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη νέα δίκη του.