ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: 18 χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Βοσνία: 18 χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη της ανατολική Βοσνίας, όπου θα ενταφιασθούν τα λείψανα 409 θυμάτων.


Χθες βράδυ, 6.000 άνθρωποι είχαν ήδη φθάσει στο Ποτοτσάρι, κοντά στη Σρεμπρένιτσα, στον τόπο όπου βρίσκεται το μνημείο των θυμάτων της σφαγής, αφού έκαναν τη διαδρομή που άνδρες και αγόρια είχαν ακολουθήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση μέσα από τα δάση για να γλιτώσουν από τη σφαγή, τον Ιούλιο του 1995.

Το νεότερης ηλικίας θύμα, ένα βρέφος, θα ταφεί φέτος μέσα στο μνημείο των θυμάτων. Είναι το μωρό της οικογένειας Μούχιτς που σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 1995 λίγο μετά τη γέννησή του στη βάση του ΟΗΕ στο Ποτοτσάρι. Το κοριτσάκι θα ταφεί δίπλα στον τάφο του πατέρα του Χατζρουντίν, επίσης θύμα της σφαγής, δήλωσε ο αρμόδιος για την τελετή Κενάν Κάραβντιτς. Το μωρό είχε εκταφεί το 2012 από ομαδικό τάφο που υπήρχε στην περιοχή της πρώην βάσης του ΟΗΕ.

Με τα νέα αυτά 409 θύματα, τα οστά 6.066 θυμάτων συνολικά θα έχουν ταφεί στο μνημείο αυτό.

Στις 11 Ιουλίου του 1995, οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα, η οποία βρισκόταν υπό την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Μέσα σε διάστημα οχτώ ημερών οι σερβικές δυνάμεις εκτέλεσαν περίπου 8000 μουσουλμάνους άρρενες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, ενώ εκτόπισαν 30.000 γυναικόπαιδα μουσουλμανικής εθνότητας.

Αφού διέφευγαν επί χρόνια από τη διεθνή δικαιοσύνη, ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο πρώην στρατιωτικός διοικητής τους Ράτκο Μλάντις δικάζονται τώρα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κυρίως για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Και οι δύο τους συνελήφθησαν στη Σερβία, ο Κάρατζιτς το 2008 και ο Μλάντιτς το 2011. Ο Μλάντις έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες που τον βαραίνουν ως «απεχθείς» και «τερατώδεις».