ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Κρίσιμη η πρώτη Παρασκευή του ραμαζανιού

Αίγυπτος: Κρίσιμη η πρώτη Παρασκευή του ραμαζανιού

Σε νέες διαδηλώσεις καλούν την πρώτη Παρασκευή του ραμαζανιού υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενοι στον αποπεμφθέντα προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, μέσα σε κλίμα συνεχιζόμενης έντασης.


Τις πρώτες πρωινές ώρες ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός σκοτώθηκε ένας ακόμη τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον σημείου ελέγχου στο Σινά, ενώ ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ελ-Αρίς.

Εκατό άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την αποπομπή του αρχηγού του κράτους στις 3 Ιουλίου, με την κατηγορία ότι πρόδωσε την επανάσταση και ότι είναι υπεύθυνος για κακοδιαχείριση και την εξυπηρέτηση μόνο των συμφερόντων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την οποία προέρχεται.

Νέα βίαια επεισόδια δεν αποκλείονται, μερικές ημέρες μετά τις αιματηρές ταραχές που προκάλεσαν τον θάνατο 53 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών εκατοντάδων σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μόρσι έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Μέχρι σήμερα, ο Μοχάμεντ Μόρσι βρίσκεται σε «ασφαλή τόπο για το δικό του καλό» και δεν έχει ασκηθεί «καμιά δίωξη σε βάρος του», σύμφωνα με τις αρχές.

Από την Τετάρτη, μετά τη δύση του ήλιου, οι διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι βρίσκονται έξω από το τζαμί Ραμπάα αλ-Ανταουίγια του Καΐρου στην συνοικία Νασρ Σίτι και προσεύχονται για την επιστροφή του προέδρου τους, με τη δέσμευση να συνεχίσουν την κινητοποίηση.

Οι αντιπολιτευόμενοι στον Μόρσι έχουν οργανώσει σήμερα συγκέντρωση για τη διακοπή της νηστείας στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.