ΚΟΣΜΟΣ

Ρέμπραντ φαν Ράιν: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Ρέμπραντ φαν Ράιν: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Την 407ή επέτειο από τη γέννηση του Φλαμανδού ζωγράφου Ρέμπραντ φαν Ράιν (ή απλά Ρέμπραντ όπως είναι γνωστός) τιμά σήμερα η Google, αφιερώνοντάς του το doodle της.

Διαβάστε δέκα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή του διάσημου ζωγράφου Ρέμπραντ φαν Ράιν.

1. Στην αρχή της καλλιτεχνικής του καριέρας ζωγράφιζε κυρίως πορτρέτα, από τα οποία περίπου το ένα δέκατο είναι αυτοπροσωπογραφίες. Αργότερα, οι πίνακές του επικεντρώνονται σε βιβλικά θέματα.

2. Ο Ρέμπραντ φαν Ράιν δεν προερχόταν από καλλιτεχνική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν μυλωνάς και η μητέρα του φουρνάρισσα.

3. Παρόλο που στην αρχή της καριέρας του ζωγράφιζε κυρίως πορτρέτα κατά παραγγελία, αργότερα στη ζωή του αντιμετώπισε οικονομικέςδυσκολίες.

4. Τη Νυχτερινή Περιπολία, ένα από τα διασημότερα έργα του, ζωγράφισε μεταξύ του 1640 και 1642.

5. Η Νυχτερινή Περιπολία και άλλα αριστουργήματα τράβηξαν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών στο μουσείο Rijksmuseum του Άμστερνταμ, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον Απρίλιο, μετά από εργασίες συντήρησης που κράτησαν μια δεκαετία.

6. Πιστεύεται ότι ο Ρέμπραντ φαν Ράιν είχε πρόβλημα στην όραση και ότι δεν μπορούσε να αντιληφθεί σωστά τις τρεις διαστάσεις. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές μετά την μελέτη των 36 αυτοπροσωπογραφιών του.

7. Ο Ρέμπραντ αποκαλούνταν «ένας από τους μεγάλους προφήτες του πολιτισμού».

8. Στα τέλη του 1640, ο Ρέμπραντ φαν Ράιν ξεκίνησε ερωτική σχέση με μία κατά πολύ νεότερή του γυναίκα, η οποία ήταν υπηρέτριά του.

9. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του είναι: Μάθημα ανατομίας του Δρ. Nicolaes Tulp (1632), Νυχτερινή Περίπολος (1642), Γιορτή του Μπελσάζαρ(1635).

10. Ο Ρέμπραντ φαν Ράιν πέθανε σε ηλικία 63 ετών, στις 4 Οκτωβρίου 1669, στο Άμστερνταμ.