ΚΟΣΜΟΣ

Μπαγκλαντές: Ένοχος για σφαγές και βιασμούς ο ισλαμιστής Γκουλάμ Αζάμ

Μπαγκλαντές: Ένοχος για σφαγές και βιασμούς ο ισλαμιστής Γκουλάμ Αζάμ

Ένοχο για εγκλήματα πολέμου έκρινε δικαστήριο τον 91χρονο πρώην ηγέτη ισλαμιστικού κόμματος, Γκουλάμ Αζάμ, για το ρόλο του στον πόλεμο για την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές το 1971.


Ο Γκουλάμ Αζάμ, πρώην ηγέτης του κόμματος Τζαμάατ ελ Ισλάμι, κρίθηκε ένοχος για προμελέτη, συνωμοσία, υποκίνηση βίας και συνέργεια στη διάπραξη γενοκτονίας και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 90 ετών.

Υπήρξε πολέμιος της ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν υποστηρίζοντας την εποχή εκείνη ότι αυτό θα δίχαζε τη μουσουλμανική κοινότητα.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Αζάμ έπρεπε να έχει καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τον ρόλο του στη συγκρότηση ταγμάτων θανάτου που σκότωσαν και βίασαν χιλιάδες ανθρώπους.

Ωστόσο, οι συνήγοροί του ισχυρίζονται ότι οι κατηγορίες βασίζονται μόνο σε δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με το περιεχόμενο των ομιλιών του Αζάμ την εποχή εκείνη και καμία δεν έχει αποδειχτεί.

Σήμερα το πρωί, η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ για να απομακρύνει υποστηρικτές του Τζαμάατ που διαδήλωναν στη Ντάκα και σε πολλές άλλες πόλεις. Μεταξύ των τραυματιών είναι δημοσιογράφοι στη συνοικία Νταλπούρ της Ντάκα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Από τον Ιανουάριο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 100 άνθρωποι σε επεισόδια πολιτικής βίας που πυροδοτήθηκαν από τις καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Διεθνών Εγκλημάτων.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών στη διάρκεια του 9μηνου πολέμου για την ανεξαρτητοποίηση του Μπαγκλαντές δεν είναι σαφής: επίσημα στοιχεία του Μπαγκλαντές υποστηρίζουν ότι έως και τρία εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά ανεξάρτητοι ερευνητές τοποθετούν τον αριθμό των θυμάτων στις περίπου 500.000.

Το Δικαστήριο Διεθνών Εγκλημάτων (εγκλημάτων πολέμου) στο Μπαγκλαντές ιδρύθηκε από την παρούσα κυβέρνηση το 2010 με στόχο να δικάσει τους φερόμενους ως συνεργούς του πακιστανικού στρατού στη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές.