ΚΟΣΜΟΣ

Δεν παραιτείται ο γερουσιαστής που είπε «ουρακοτάγκο» την υπουργό

Δεν παραιτείται ο γερουσιαστής που είπε «ουρακοτάγκο» την υπουργό

Ο Ιταλός γερουσιαστής, Ρομπέρτο Καλντερόλι, ζήτησε συγγνώμη από την υπουργό αρμόδια για την Ένταξη των Μεταναστών Σεσίλ Κιέντζο, μετά το ρατσιστικό χαρακτηρισμό «ουρακοτάγκο» που της απέδωσε και προκάλεσε κατακραυγή και την καταδίκη του προέδρου της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.


Ωστόσο, το στέλεχος του ξενοφοβικού κόμματος της Λέγκας του Βορρά άφησε να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμα του αντιπροέδρου της ιταλικής γερουσίας.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχθώ ότι οι δηλώσεις μου ήταν λανθασμένες και προσβλητικές και να δεχθώ ότι δικαίως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εξέφρασε την καταδίκη του», τόνισε ο Καλντερόλι.

«Έκανα μια βλακεία, το αναγνωρίζω, αλλά η κρίση σχετικά με την πολιτική μου δράση ανήκει στους ψηφοφόρους», προσέθεσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, ζήτησε χθες από τον επικεφαλής της Λέγκας, Ρομπέρτο Μαρόνι, να συμβάλει «ώστε να γυρίσει άμεσα σελίδα στην υπόθεση Καλντερόλι, για να μην υπάρξουν συνέπειες για τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης του Μιλάνου του 2015». Ο Μαρόνι είναι παράλληλα με την κομματική ιδιότητά του ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου.

Ο γραμματέας της Λέγκας απάντησε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό κατά την οποία «αποσαφηνίστηκε η όλη κατάσταση», προσθέτοντας «η χθεσινή δήλωση του Λέτα αποτέλεσε αναμφίβολα ένα ολίσθημα».

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Μαρόνι, πηγές της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης τόνιζαν ότι «το ολίσθημα είναι του επικεφαλής της Λέγκας, ο οποίος δεν καταφέρνει να επιβάλει στον Καλντερόλι να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία της γερουσίας και με τον τρόπο αυτό αναλαμβάνει ένα μέρος της ευθύνης για τις προσβλητικές δηλώσεις του».