ΚΟΣΜΟΣ

Γουινέα: 16 νεκροί και 80 τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ δύο φυλών

Γουινέα: 16 νεκροί και 80 τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ δύο φυλών

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 80 τραυματίστηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στη Γουινέα σε συγκρούσεις μεταξύ μελών των φυλών Γκερζέ και Κονιανκέ, στα νοτιοανατολικά της χώρας.


"Από τις συγκρούσεις που αναφέρθηκαν την Δευτέρα στο Κουλέ και στη συνέχεια στο Ενζερεκορέ έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι και περίπου άλλοι 80 τραυματίστηκαν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλμπέρ Νταματάνγκ Καμαρά. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας και "η κατάσταση εξομαλύνεται σταδιακά" μολονότι σημειώθηκαν συγκρούσεις λίγο βορειότερα, στην πόλη Μπεϊλά, στα σύνορα με την Ακτή Ελεφαντοστού, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Αλφά Κοντέ, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα αργότερα σήμερα, εκφράζουν την ειλικρινή λύπη τους για τις εξελίξεις αυτές και δηλώνουν ότι "θα ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο στη Γουινέα".
Οι ταραχές ξέσπασαν τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα στο Κουλέ, όταν τρεις νεαροί Κονιανκέ ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν από τους φύλακες ενός βενζινάδικου, οι οποίοι νόμιζαν ότι είχαν να κάνουν με ληστές. Οι δύο από τους νεαρούς πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες από τα τραύματά τους.

Μέλη της φυλής Κονιανκέ, μαθαίνοντας το θάνατο των δικών τους, επιτέθηκαν σε άνδρες της φυλής Γκερζέ στο Κουλέ και κατόπιν στο Ενζερεκορέ, θεωρώντας τους υπεύθυνους.