ΚΟΣΜΟΣ

FAZ: «Ο Ευρωπαίος»

FAZ: «Ο Ευρωπαίος»

Η επίσκεψη του Β. Σόιμπλε στην Αθήνα είναι στο επίκεντρο των ρεπορτάζ και σχολίων του γερμανικού τύπου. Οι περισσότερες εφημερίδες εστιάζουν στο εχθρικό κλίμα έναντι του γερμανού υπουργού.

«Δεν θα είναι εγκάρδια η υποδοχή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα», εκτιμά η Neue Osnabrücker Zeitung και διευκρινίζει: «Βεβαίως οι συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα λάβουν χώρα ως συνήθως σε ευγενική ατμόσφαιρα, αλλά έξω, μπροστά από την πόρτα αναμένει τον επισκέπτη από το Βερολίνο η λαϊκή οργή».

«Ο Ευρωπαίος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στην προσωπικότητα και τις επιδιώξεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών με αφορμή την σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα. «Ο Σόιμπλε είναι διατεθειμένος (αλλά και αναγκασμένος) να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού κράτους και των ιδιωτικών επιχειρήσεων για τη διάθεση πρόσθετων πόρων. Το ποσό που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα KfW, με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Ο Σόιμπλε θα πρέπει να θέσει όρους, όπως συνηθίζεται στην επιχειρηματική ζωή και όπως επιβάλλεται σε εποχή προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο, εξαιτίας των όρων, στους οποίους ανήκει και η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, η υποδοχή του γερμανού υπουργού στην Ελλάδα δεν θα είναι φιλική», επισημαίνει η εφημερίδα, παραθέτοντας επικριτικά για τον Σόιμπλε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου.