ΚΟΣΜΟΣ

Τζον Κέρι: Ο αιγυπτιακός στρατός απέτρεψε εμφύλιο

Τζον Κέρι: Ο αιγυπτιακός στρατός απέτρεψε εμφύλιο

Θετικά βλέπει η Ουάσινγκτον την ανατροπή του Ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, καθώς πριν από λίγο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, άφησε να εννοηθεί πως ο αιγυπτιακός στρατός απέτρεψε τον εμφύλιο στη χώρα.

Ο Κέρι απέφυγε για μία ακόμα φορά να κάνει λόγο για πραξικόπημα επισημαίνοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να χορηγεί την οικονομική βοήθεια προς τη «χώρα των Φαραώ». Από την πλευρά τους, πάντως, τα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αναγνωρίζει δημοσίως το έργο του αιγυπτιακού στρατού, μαρτυρά τις καλές προθέσεις των ΗΠΑ απέναντι στη νέα μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου.

«Η Ουάσινγκτον επιφυλάσσεται να χαρακτηρίσει πραξικόπημα την ανατροπή του Μόρσι -κάτι που εάν έκανε η αμερικανική κυβέρνηση, θα ήταν δεσμευμένη να διακόψει την παροχή βοήθειας στην Αίγυπτο», δήλωσε από το Αμμάν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Αυτό που περιπλέκει την κατάσταση είναι πως υπήρχε μία έκτακτη κατάσταση ζωής και θανάτου στην Αίγυπτο, με το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου και τεράστιας βίας, και τώρα υπάρχει μία συνταγματική διαδικασία που εξελίσσεται ραγδαία».

Οι δηλώσεις Κέρι έρχονται την ώρα που οι προσπάθειες της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής στην Ε.Ε, Κάθριν Αστον, από το Κάιρο για συμφιλίωση των πολιτικών δυνάμεων, έχουν πέσει στο... κενό. Η Άστον είναι η δεύτερη ξένη αξιωματούχος που κομίζει στο Κάιρο μήνυμα συνεννόησης χωρίς αποκλεισμούς, μετά τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς. Σε αντίθεση όμως με τον Μπερνς, η εκπρόσωπος της ΕΕ έγινε δεκτή και από την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος είχε συνομιλίες με τον μεταβατικό πρόεδρο Αντλί Μανσούρ, τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, τον επικεφαλής του στρατού (και πρωτεργάτη της ανατροπής Μόρσι) Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και μέλη του κινήματος Ταμαρούντ (που είχε πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις εναντίον του ανατραπέντα προέδρου).

Η Αστον κινήθηκε στο ίδιο μήκος με τη «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, ζητώντας την απελευθέρωση του έκπτωτου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία από τις 3 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, οι Ισλαμιστές - Μουσουλμανική Αδελφότητα και το μεγαλύτερο σαλαφιστικό κόμμα της χώρας, «Αλ Νουρ» - εμμένουν στη θέση τους να μην συμμετέχουν στην μεταβατική κυβέρνηση ενώ καλούν τους Αιγύπτιους να ξεχυθούν για μία ακόμα φορά στους δρόμους της χώρας διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στη νέα μεταβατική ηγεσία.