ΚΟΣΜΟΣ

Στηρίζει τον Αλφάνο ο Ενρίκο Λέτα

Στηρίζει τον Αλφάνο ο Ενρίκο Λέτα

Στο πλευρό του υπουργού Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, θα σταθεί το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), όπως ανακοίνωσε ο Γκουλιέλμο Επιφάνι, στηρίζοντάς τον στη σημερινή ψηφοφορία στη Γερουσία επί της πρότασης δυσπιστίας που έχουν καταθέσει σε βάρος του το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και το κόμμα Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία (SEL).

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν την πρόταση αυτή επιρρίπτοντας ευθύνες στον Αλφάνο για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του επαναπατρισμού της συζύγου και της κόρης ενός επιχειρηματία και αντιφρονούντα από το Καζακστάν, του Μουχτάρ Αμπλιαζόφ, στα τέλη Μαΐου που δημιούργησε ζήτημα στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας.

«Αύριο θα ψηφίσουμε «όχι» στην ψήφο δυσπιστίας, καταθέτοντας μια δήλωση που θα επεξηγεί τη θέση μας», είπε ο Επιφάνι στους δημοσιογράφους μετά την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροαριστερού κόμματος στη Γερουσία.

Η επιχείρηση επαναπατρισμού, με τη συμμετοχή δεκάδων ανδρών της ιταλικής αστυνομίας, διεξήχθη μετά τις πιέσεις του πρεσβευτή του Καζακστάν στην Ιταλία, που επέμεινε, σε συνάντησή του με συνεργάτες του Ιταλού υπουργού εσωτερικών, ότι ο Αμπλιαζόφ ήταν ένας από τους πιο επικίνδυνους καταζητούμενους της χώρας του.

Η σύζυγός του κινδυνεύει να καταδικασθεί σε δυο χρόνια φυλάκισης και η κόρη του να δοθεί για υιοθεσία.
Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έμμα Μπονίνο, όσο και ο ίδιος ο Ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, έκαναν λόγο για «κάκιστο χειρισμό» της υπόθεσης και για «ασύλληπτο γεγονός».

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα υπερασπίσθηκε πάντως τον Αλφάνο –ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του–, υπογραμμίζοντας ότι από την ειδική έρευνα που διεξήχθη «δεν προέκυψαν προσωπικές του ευθύνες».

Μετά την απόφαση του PD ο Αλφάνο αναμένεται να παραμείνει στην θέση του και η κυβέρνηση Λέτα συνεχίσει –προς το παρόν τουλάχιστον– το έργο της.

Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο είχε καλέσει εμμέσως πλην σαφώς να αποτραπεί ο κίνδυνος να ενσκήψει νέα πολιτική αστάθειας.
Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί νωρίς το απόγευμα αύριο, μετά από συζήτηση στην οποία αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός Λέτα υπέρ του Αλφάνο, του γραμματέα του κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL).