ΚΟΣΜΟΣ

Φουκουσίμα: Εξαφανίστηκε ο ατμός πάνω από τον αντιδραστήρα 3

Φουκουσίμα: Εξαφανίστηκε ο ατμός πάνω από τον αντιδραστήρα 3

Ο ατμός πάνω από τον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα δεν είναι πια ορατός, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco.


Η ακριβής προέλευση του ατμού, ο οποίος έβγαινε χθες όλη την ημέρα από ψηλό σημείο του κτηρίου στο οποίο βρίσκεται ο αντιδραστήρας 3, παραμένει άγνωστη.

Ο αντιδραστήρας 3 είναι αυτός που υπέστης τη μεγαλύτερη καταστροφή από τους έξι του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, κατά το σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.

Την Πέμπτη, παρά τη διαφυγή του ατμού η οποία, όπως δηλώνει η εταιρία, μπορεί να οφειλόταν στην εξάτμιση νερού της βροχής (ακόμη κι αν η θερμοκρασία των εγκαταστάσεων υποτίθεται δεν ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου) δεν παρατηρήθηκε καμιά αύξηση της ραδιενέργειας, μόνο μια κάποια ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας της δεξαμενής του αντιδραστήρα.

Η Tepco συνεπώς απέκλεισε γρήγορα την υπόθεση μιας επανάληψης επικίνδυνης αντίδρασης στον αντιδραστήρα, στον οποίο το πυρηνικό καύσιμο έλιωσε ελλείψει ψύξης κατά το πυρηνικό δυστύχημα που προκάλεσε το τσουνάμι.

Δεν ήταν ωστόσο η πρώτη φορά χθες που καπνός έβγαινε από το κτίριο το οποίο στεγάζει τον αντιδραστήρα 3, παραδέχτηκε εκπρόσωπος της Tepco, παρόλο που η εταιρία ομολόγησε ότι δεν το είχε αναφέρει παλαιότερα.