ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: Υιοθετήθηκε τελικά ο μοναδικός προσωπικός αριθμός ταυτότητας

Βοσνία: Υιοθετήθηκε τελικά ο μοναδικός προσωπικός αριθμός ταυτότητας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης υιοθέτησε με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος τις τροπολογίες και τις προσθήκες στο νόμο για τον εθνικό αριθμό ταυτότητας, η καθυστέρηση των οποίων είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων στη χώρα.

Το συμβούλιο των υπουργών της Βοσνίας ομόφωνα επικύρωσε την Τετάρτη την πρόταση νόμου και την προώθησε στη Βουλή με αίτημα να εξεταστεί αμέσως.

Με τις αλλαγές στο νόμο, καθορίζονται εννέα περιοχές εγγραφής, πέντε στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και τρεις στη Σερβική Δημοκρατία. Η περιφέρεια Μπρτσκο είναι η ένατη.

Σύμφωνα με το νόμο, οι αριθμοί ταυτότητας οι οποίοι εκδόθηκαν υπό τις προηγούμενες ρυθμίσεις δεν είναι αναγκαίο να αλλάξουν.

Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας είχε αποτύχει αρκετές φορές να υιοθετήσει το νέο νόμο, ο οποίος επιτρέπει σε κάθε νεογέννητο πολίτη να έχει ένα προσωπικό αριθμό.

Το πρόβλημα προέκυψε, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας κατάργησε τον υφιστάμενο νόμο για τους αριθμούς ταυτότητας στις 12 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μετονομαστούν διάφοροι δήμοι.

Οι σερβοβόσνιοι βουλευτές στη Βουλή της Βοσνίας διατύπωσαν ενστάσεις ότι με το νόμο δεν τηρούνται τα όρια μεταξύ των δύο οντοτήτων της χώρας, της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και της Σερβικής Δημοκρατίας.

Το αδιέξοδο προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες τον Ιούνιο, όταν ένα νεογέννητο δεν μπόρεσε να ταξιδέψει για χειρουργική επέμβαση στη Γερμανία επειδή οι αρχές δεν μπορούσαν να του εκδώσουν διαβατήριο, λόγω έλλειψης του προσωπικού αριθμού.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Βουλής έξω από το κτήριο συγκεντρώθηκαν πολίτες, οι οποίοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια επειδή, όπως υποστήριξαν, με την προτεινόμενη λύση η Βοσνία διχοτομείται.